Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně to není jenom nejznámější Hokkaidó, druhů je mnoho, podívejte se na ty nejčastější. Co byste měli o dýni a jejím využití? Přečtěte si, jak je možné v kuchyni využít další druhy dýní.

Dýně obecná

Pokud to vezmeme trochu odborně, dýně je vlastně dýně obecná, případně tykev obecná (lat. Cucurbita pepo) a říká se jí i tykev turek. Patří do rodu tykev, kam ostatně patří i cuketa, která je vlastně kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo) a vznikla šlechtěním v Itálii.

Dýně se k nám dostaly ze Střední Ameriky. Zajímavé ale je, že byla nalezena semena dokonce z období období 5000 př. n. l.. Co se týká stáří plodin, rozhodně dýně patří k těm nejstarším kulturním plodinám. Ačkoliv se vás prodejci někdy snaží zmást, všechny dýně jsou jedlé, i ty okrasné. Jen třeba ne všechny chutnají dobře. 

Máslová dýně

Máslová dýně je typická svým tvarem tykve. Semínka najdete jen v dolní zaoblené části. To je skvělá zpráva, protože většinu plodu tedy můžete zpracovat. Máslovou dýni je potřeba loupat (když ji budete péct jako celek, loupat nemusíte) a při zpracování nejdřív oddělte kulatý spodek. Ten rozpulte a vydlabejte. Máslová dýně je výborná do sladkých pokrmů. Hodí se nejen na kompot a marmelády, ale i do koláčů. Chutná jemně sladce a připomíná arašídy. 

Dýně Hokkaido

Odlišná je dýně Hokkaido, kterou není třeba loupat vůbec. Možná i to je důvod, proč je tak oblíbená. Typická je výraznou chutí umami (takhle chutná umami). Má pevnou dužinu a hodně škrobu. Její pevná slupka tepelnou úpravou povolí, a tak má tato dýně v kuchyni velmi široké využití. Můžete si z ní připravit polévku, upéct si ji, přidat do rizota, různých směsí s další zeleninou, hodí se i jako příloha k masu. Využití má i ve sladké kuchyni jako kompot i v moučnících. Zkuste ji případně s bulgurem

Muškátová dýně

Muškátové dýně jsou velké, mají velmi aromatickou a ovocnou chuť a měkčí dužinu. Obsahují hodně vody a menší množství škrobu. Můžou mít různé barvy. Od žluté, přes oranžovou, až po světle zelenou. Zralost muškátové dýně poznáte podle typického bílého ojínění. V kuchyni ji využijete do kompotů, ale i do muffinů a koláčů. Výborně chutná v orientálních pokrmech (báječné je čatní), skvělá je v polévce. Je ovšem nutné ji předem oloupat.

Špagetová dýně

Velmi odlišnou dužinu má špagetová dýně. Když ji totiž tepelně upravíte, rozpadá se na vlákna, která připomínají špagety. A z toho vyplývá, jak se tato zelenina dá využít. Připravte si k ní omáčku, podobně jako k uvedeným těstovinám. Variantou je ale také to, že ji (propíchnutou v několika místech) uvaříte vcelku, případně když ji rozpůlíte, vyndáte jádra a upečete v troubě. Řezem ji položte dolů na pečicí papír a po upečení vidličkou vyndávejte vlákna - špagety. 

Dýně Goliáš

Dýně Goliáš je už podle názvu velmi velká. Obsahuje velké množství vody, proto je nevhodná k dlouhému skladování. Snadno totiž uhnívá. Proto ji co nejdříve zpracujte. Výborná je na zavařování. Nezapomeňte na to, že z dýně se dají získávat i semínka a Goliáš je v jejich obsahu přeborníkem. Výhodou této dýně také je, že se nemusí loupat

Náš tip: Připravte si dýni s hruškou "na víně" podle tohoto videoreceptu:

Dýně Andělská křídla

Jak již bylo uvedeno, jedlé jsou všechny druhy dýní. Některé jsou vhodné na delší skladování, jiné na kratší. V případě Andělských křídel je zase důležitý jejich vzhled. Jsou totiž velmi dekorativní. Proto u nich bývá napsáno, že jsou okrasné. Jejich nevýhodou je hodně slupky a málo dužiny. Ke konzumaci se nedoporučují.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Dýně sweet dumpling

Také dýně Sweet dumpling je velmi dekorativní, ale už nabízí více dužiny k využití v kuchyni. Její vizuální podobu můžete využít k nadívání a hned budete mít k dispozici na pohled velmi zajímavý výsledek. Tahle dýně se také dá jíst za syrova, má výbornou sladkou dužinu chutnající po kaštanech.

Zdroje informací:
https://prkynko.cuketka.cz
https://gardenerspath.com
https://www.swissmilk.ch
www.vitalia.cz 
culinabotanica.cz 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více