Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Jednou z nejdříve kvetoucích bylinek na jaře jsou půvabné violky vonné (fialky) s jemnou vůní. Fialky lidové léčitelství používá v kosmetice i v kuchyni. Víte, že jsou vhodné i ke zdobení dezertů a různých sladkých zákusků?
Jak využít květy fialek
Krásné malé kvítky můžeme v malém množství používat ke zdobení především ve sladké kuchyni, ale stačí vždy jen několik květů, netrháme ani nekonzumujeme větší množství fialek. Fialové kvítky violky vonné lze kombinovat s květy její příbuzné, violky trojbarevné (macešky).
- Z krásně zbarvených a jemných květů můžete připravit sirup (med), který příjemně ochutí nápoje a lidové léčitelství ho doporučuje proti kašli.
- Čerstvě utržené květy se mohou používat ke zdobení moučníků, salátů a různých jídel. Vždy přidáme jen několik kvítků.
- Květy jsou pěkné jako ozdoba nápojů, jednoduše je po utržení necháme zmrazit zalité vodou v tvořítku na led (v kostkovači).
- Něžné kvítky naše babičky namáčely v rozšlehaném bílku, obalovaly v cukru a pak sušily. Kandované květy používaly ke zdobení moučníků.
Jak využít fialkové listy
Menší množství nasekaných listů může být zajímavou součástí jarní bylinkové polévky, zeleninových salátů nebo velikonoční nádivky (hlavičky). Listy jsou močopudné a pomáhají při odkašlávání. V Encyklopedii léčivých rostlin (Dr. Pamplona-Roger) se píše: "Listy violky vonné mají podobné vlastnosti jako květy, ale v daleko větší míře vyvolávají pocení a mají silnější močopudné a projímavé účinky."
Fialky najdeme na travnatých osluněných plochách a často rostou na trávnících venkovských zahrad. Sbíráme je vždy pouze na čistých lokalitách.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
Komentáře