Jak sušit vlašské ořechy: Poradíme vám, co s nimi, aby nezplesnivěly
Vlašské ořechy, zbavené zelené slupky, musí projít procesem sušení. Právě vyloupnuté skořápky jsou vlhké a pokud je neusušíme, mohou rychle zplesnivět. Ořechy ve skořápkách pak černají a jsou hořké.
Ořechy ve skořápkách musíme sušit ve vhodných podmínkách, aby byly dokonale proschlé. Jejich největším nepřítelem je totiž plíseň, která dokáže znehodnotit celou sklizeň ořechů. Poradíme vám, jak ořechy po sklizni usušit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit vlašské ořechy
Ořechy rozložíme do jedné vrstvy na lísky a umístíme na teplé místo:
- Nejvhodnější je sušit ořechy venku na podzimním sluníčku a ve větru - to stačí, aby skořápky proschly. Na noc nebo při očekávání deště musíme ořechy uklidit pod střechu.
- Ořechy, rozložené na lísky v teplé a suché místnosti, se usuší v průběhu 4–6 týdnů, pokud jim zajistíme cirkulaci čerstvého vzduchu bez větších výkyvů teplot.
- K sušení ořechů můžete využít sušičku na ovoce. Ořechy sušíme při střední teplotě. Příliš vysoká teplota není vhodná.
Skořápky při sušení musíme kontrolovat - plesnivé ořechy okamžitě vyhodíme. Ořechy po usušení skladujeme v látkových nebo síťovaných pytlích, zavěšených u stropu. Použít můžeme i papírové bedny nebo plastové přepravky vyložené papírem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře