Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vlašské ořechy
Zdroj: Pixabay, marijana1

V září až v říjnu dozrávají ořechy. Se sklizní se nevyplatí spěchat. Zjistěte, na co byste neměli zapomenout a na co si dát pozor, abyste se z voňavých a křupavých ořechů mohli radovat co nejdéle.

Jak a kdy sklízet ořechy

Ořešáky jsou u nás poměrně rozšířené, a tak se řada domácností může těšit ze zdravé a křupavé úrody. Jeden strom většinou dává bohatou úrodu, i když na tu první se často dlouho čeká. Většinou to bývá až 15 let, pokud se jedná o roubované stromy, uvádí se první úroda už po 3-4 letech. Rozhodně nesklízejte ořechy jako jablka - netrhejte je.

Tyto plody totiž dozrávají na stromě a jako zralé spadnou. Právě tady nastává vaše úloha sběru. Vůbec tedy na sklizeň nespěchejte a nestrachujte se, ani když přijdou první mrazy. Když začnou ořechy padat, často padají nejdříve špatné plody. Když první spadaný ořech bude uvnitř černý, nepodléhejte panice, že je zničena celá úroda. Většinou tomu tak není. Spadané plody byste měli do dvou dnů sebrat, aby nezačaly zahnívat. Z jednoho stromu je většinou tolik ořechů, že bude sklizeň stačit pro několik domácností. 

Kdy klátit ořechy

Ořechy se obvykle nedoporučují klátit. Zralé samy spadají. Vypadají tak, že světle zelená slupka se mění v hnědou a často praská. Pokusit se setřást ořechy můžete v momentu, kdy je zhruba třetina plodů spadaných. Pokud můžete, dejte pod strom plachtu, budou se vám pak lépe sbírat.

Co se spadanými ořechy

Na tuto práci si vemte rukavice, protože slupka ořechů velmi barví. Spadané ořechy zbavte slupek a očistěte skořápku. Oloupané ořechy dejte na suché místo, kde by měly vyschnout. Důkladně vyschlé ořechy – trvá to zhruba měsíc – pak můžete uskladnit.

Jak sušit ořechy

Měli byste vědět, že vlašské ořechy jsou velmi náchylné na plísně, když jsou ve vlhčím prostředí. Ořechy se skořápkou dejte ideálně na síta, případně na plechy, v jedné vrstvě tak, aby kolem ořechy měly přístup vzduchu. Jen tak zajistíte dobré schnutí. I tak je čas od času rukou prohrňte. Nejlépe jdou sušit ořechy v teple.

Ideální je, když svítí sluníčko, později pak u topení. Na sušení potřebují sucho a teplo. Do trouby je ale nedávejte, zapařily by se. Ořechy by měly být vyschlé za zmíněný měsíc. Je dobré si to ověřit tak, že rozloupnete skořápku a ořech uvnitř bude vyschlý. Zkontrolujte si rozlousknutím, jestli okolo ořechu není plíseň. S takovými je třeba se bez milosti rozloučit. 

Jak skladovat ořechy

Dobře usušené ořechy dejte nejlépe do dřevěných bedýnek, hodí se ale i prodyšné pytle. Ty pak skladujte v suchu a temnu. Vždy by měl okolo nich dobře proudit vzduch. Nevyloupané usušené ořechy vydrží většinou bez problémů rok.

Zdroje informací:
https://www.ruralsprout.com
https://commonsensehome.com
https://www.gardeningknowhow.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více