Jak poznat dobře vykynuté těsto
Kynuté těsto patří k těm nejoblíbenějším. Začínající hospodyňky se s jeho přípravou někdy potýkají, ale jakmile se naučí jednoduchý postup, mají vyhráno. Z kynutého těsta pečeme různé druhy moučníků, jeden lepší než druhý. Upéct můžeme i slané housky, dalamánky nebo rohlíky. A jak poznat dobře vykynuté těsto?
Aby se těsto povedlo, postupujeme tak, že si připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do ostatních surovin. Vše propracujeme a necháme na teplém místě kynout.
Jak poznat dobře vykynuté těsto
Správně vykynuté těsto poznáme podle několika znaků:
- Jeho objem se přibližně zdvojnásobí.
- Na povrchu je hladké a vypouklé.
- Navíc je pružné - tzn. když do něj vtlačíme prst, prohlubeň se pomalu vyrovná a vrátí téměř až do původního stavu. Pokud se prohlubeň vyrovnává příliš rychle, je těsto ještě nedokynuté, a pokud se už nevyrovnává, je naopak překynuté.
Z dobře vykynutého těsta můžeme tvořit např. koláčky - po vytvarování dáme těstu ještě chvíli čas, aby znovu dokynulo, a pak plech s nimi teprve vložíme do trouby. Podívejte se, jak připravit plech před pečením.
Podle následujícího videa můžeme upéct skvělé kynuté koláčky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Kouzlo báječné chuti a vůně sladké omáčky je ve vanilkovém lusku a husté smetaně
Komentáře