Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Zdroj: Pixabay, Jill Welington

Správné pečení moučníků může jejich vzhled a chuť podtrhnout, dotáhnout a vylepšit, nebo také pokazit. Nestačí mít správně umíchané těsto, ale je důležité i správně použít plech, na kterém budeme pečivo péct. Poradíme, jak připravit plechy pro různé typy těst.

Snadné a pohodlné je dát na plech pečicí papír nebo některou z fólií k opakovanému použití. Pečicí papír se nám při častém pečení časem prodraží, proto se vyplatí raději koupit podložku k opakovanému použití. Vydrží dlouho a snadno se udržuje. Ne vždy ale máme tyto pomůcky po ruce, proto se hodí vědět, jak plechy k pečení připravit. Předejdeme tím zbytečnému připalování a nepovedenému pečivu.

Příprava plechů na pečení

Pokud nepoužíváme pečicí papír, ani žádný typ pečicí podložky, bude potřeba, abychom plech potřeli před pečením tukem a případně vysypali moukou nebo strouhankou. 

  • Tuk můžeme na plech rozetřít mašlovačkou nebo štětečkem. Pokud máme prázdný obal od tuku (např. od másla), můžeme jím také vytřít plech - takhle šetřily už naše babičky. Lze také použít olej ve spreji.
  • K vysypávání plechu používáme nejčastěji hrubou mouku či strouhanku, někdy lze použít kokos. Po vysypání plechu (nebo formy) jím zatřeseme, aby se mouka dostala do všech míst a přichytila se.

Následující přehled pro jednotlivé typy těst použijeme, pokud nemáme papír nebo podložku na pečení.

Kynuté těsto

Kynuté těsto je velmi oblíbené a univerzální - hodí se na sladké i slané pečení. Před tím, než na plech dáme těsto na litou buchtu, plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud pečeme např. koláčky nebo dalamánky, stačí plech vymazat tukem.

Třené těsto

Jedná se o často používané těsto, ze kterého se pečou např. bábovky, různé koláče, řezy a bublaniny. Plech nebo formu je potřeba dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo prosátou strouhankou. Můžeme postupovat tak, že tuk rozehřejeme a po rozetření ho necháme ztuhnout. Pak teprve plech nebo formu vysypeme.

Piškotové těsto

Piškotová těsta používáme např. na bábovky, záviny, dorty, rolády a bublaniny. Plech (nebo forma) musí být vymazaný a vysypaný hrubou moukou nebo jemně prosátou strouhankou.

Listové těsto

Připravujeme z něho celou řadu dobrot, počínaje jablečnými záviny, po různé šátečky, koláčky, taštičky, tyčky a další sladké i slané druhy pečiva. Plechy před pečením není třeba vymašťovat - protože je těsto hodně tučné, stačí plechy jen vypláchnout studenou vodou.

Křehké těsto

Hodí se na různé koláče, záviny, sušenky a drobné cukroví. Patří sem i těsto linecké. Některá těsta jsou více tučná, jiná úspornější. Pod tučné těsto není třeba plechy vymazávat, pod netučné je vymažeme.

Perníkové těsto

Patří sem nejen lité perníky, které pečeme na plechu, ale i malé perníčky určené k dalšímu zdobení. Plech pod litý perník dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Malé perníčky rovnáme na plech, který jsme pouze vymazali, ale vysypávání moukou není potřeba.

Odpalované těsto

Z tohoto těsta připravujeme výborné věnečky, větrníky a další pochoutky různých tvarů, které plníme lahodnými náplněmi. Těsto stříkáme pomocí sáčku s trubičkou na vymazaný plech. Pomocí jednoduché techniky se nám podaří udržet pěkné a stejnoměrné tvary pečiva - stačí plech jemně vysypat moukou a skleničkou si vyznačit požadované tvary (tzn. kolečka).

Tažené těsto na závin

Tažené záviny patřily mezi milované moučníky, které nám připravovaly naše babičky. Dnes jejich místo často nahradily různé jiné typy závinů, přesto pokud se do pečení této dobroty pustíme, určitě si pochutnáme. Plech stačí před položením stočeného závinu potřít tukem.

Jak upéct svatební koláčky

Plech s připraveným těstem vložíme vždy do předehřáté trouby a během pečení moučník kontrolujeme. Zbytečně ale troubu neotvíráme, zejména na začátku pečení. Podle následujícího receptu s názorným videem můžeme upéct skvělé moravské koláčky, které jsou zároveň vhodné jako svatební.

 

Komentáře

Další tipy a triky