Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete
Narazili jste v receptu na pojem nebo ingredienci s názvem francouzské nebo též moučné máslo a nevěděli, co to je a jak ho správně použít? Vysvětlíme vám to a naučíme vás ho vyrobit a také s ním správně zacházet.
Francouzské máslo omáčku zjemní
Moučné neboli francouzské máslo se používá v teplé kuchyni k zahušťování některých polévek nebo častěji omáček a výpeků. Máslo polévku nebo omáčku zjemní a uhladí, mouka zahustí. S úspěchem ho použijete třeba při vaření jídel s přírodní šťávou jako jsou různá masová či zeleninová ragú, roštěné, pečeně apod. S pomocí francouzského másla dosáhnete výborného sosu k pečenému kuřeti nebo vepřovému.
Jak vyrobit a použít francouzské máslo?
Smíchejte změklé čerstvé máslo s hladkou moukou v poměru 1:1, například 100 g másla a 100 g mouky. Vidličkou propracujte dohromady, až vznikne hladká hmota, vytvarujte z ní váleček (pracujte rychle, aby se máslo nerozehřálo teplem ruky), zabalte do fólie a uložte do chladničky nebo do mrazáku. To v případě, že chcete máslo mít do zásoby. Na příliš dlouhé skladování to ale není, máslo by žluklo.
Pak jen odkrojíte potřebný kousek a necháte pomalu rozpustit v téměř hotovém jídle. Provaříte a můžete podávat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 4 hodinami
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno 10. 6. 2024 17:44
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno 10. 6. 2024 17:21
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno 10. 6. 2024 14:49
Přečtěte si Zobrazit více
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
Jak bezpečně užívat jablečný ocet? Maximálně dvě lžíce ve sklenici s vodou před nebo po jídle, a to jen krátkodobě
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Komentáře
26. 4. 2022 11:48