Pečené kuře s nádivkou

Jana Zatloukalová Kuchař: Jana…

Drůbeží maso 23 názorů

Suroviny

1 celé kuře
1 lžička soli
1 špetka mletého kmínu
3 vrchovaté lžíce vepřového sádla
Na nádivku:
8 rohlíků
200 ml mléka (nebo domácího vývaru)
100 g másla
4 vejce
necelá 1 lžička soli (pokud je vývar solený, tak méně)
0,5 hrnku vlašských ořechů – vyloupaných a nasekaných nahrubo
2 stroužky česneku
čerstvá nebo sušená petrželka
zhruba 10 dlouhých a tenkých plátků originální anglické slaniny
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Celé kuře omyjte pod studenou tekoucí vodou, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, budou se parádně hodit na nádivku.

  2. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti asi jeden centimetr.

  3. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným, avšak jen vlažným máslem. Nalijte tuto směs na rohlíky a nechte chvíli odpočinout.

  4. Mezitím ušlehejte sníh z bílků a ze špetky soli.

  5. K namočeným rohlíkům vmíchejte ořechy, sůl, prolisovaný česnek a petržel.

  6. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a opatrně ho do směsi vmíchejte – nejlépe to jde tak, když velkou lžící nebo stěrkou podebíráte směs ode dna mísy a překládáte ji přes sníh nahoře.

  7. Touto nádivkou (nenechte se zmást konzistencí, vajíčka dokážou při pečení pojmout opravdu hodně tekutiny) naplňte část břišní dutiny, vecpěte ji pod kůži na prsou a napěchujte jí i kůži na krku.

  8. Ze zbytku udělejte válečky – když se vám nádivka lepí až na paty, namočte si ruce do studené vody, pomůže to – a omotejte je slaninou. Nemáte-li na to dost času nebo trpělivosti, vymažte máslem formu na chlebíček nebo srnčí hřbet, přemístěte do ní zbytek nádivkové hmoty a navrch rozložte všechny plátky slaniny do nějakého rytmického vzoru.

  9. Krátkým provázkem (z přírodního, nikoli umělého vlákna) k sobě svažte konce stehýnek, nejlépe to jde, když je před tím překřížíte přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru, které opeřenci zabrání vypadat poněkud odvázaně a vyzývavě. Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v masu zůstane víc šťávy. Ostatní otvory, kudy by mohla utíkat nádivka, spíchněte párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky.

  10. Připravené kuře celé zvenku potřete dvěma lžícemi sádla – nejlépe to samozřejmě jde rukou. Není-li nádivka uvnitř, přidejte do břicha jednu lžící sádla. Kuře zvenku osolte a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout křupavosti, proto solí nešetřete.

  11. Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší než samotný pták. Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy a jejich konzistence ani chuť rozhodně nebudou připomínat slisované piliny. Pokud ale v těch místech již čeká nádivka, dejte kuře rovnou prsíčky nahoru a otáčení v průběhu pečení už neprovádějte.
    Protože se kůže snadno přichytí k plechu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Pokud snad máte stejně jako já problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část – kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte.

  12. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190 °C. Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu.

  13. Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Zároveň odstraňte špejle nebo konce křídel a do pekáčku naopak přidejte nádivkové válečky. Po obracecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Máte-li nádivku v samostatném pekáčku, nyní přichází i její chvíle, vložte ji také do trouby.

  14. Tímto okamžikem začněte kuře každých 10–15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody. Zhruba 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Pokud se peče i s nádivkou uprostřed, přidejte 15 minut navrch. O propečenosti masa se můžete přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut.

  15. Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem.

  16. Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Pak teprve kuře libovolným způsobem nakrájejte (nasekejte, natrhejte) a případně také odeberte přebytečnou kůži.

Poznámka

Není nic horšího než špatně ochucená a blátivá nádivka. Přestože fotky s upečeným kuřetem, které má břišní dutinu půvabně a k prasknutí nacpanou nádivkou, svádí k následování, to nejdůležitější z nich nepoznáte: nejlepší nádivka se nenachází uvnitř kuřete, ale těsně pod kůží. Anebo někde úplně mimo.

Když totiž kuře napěchujete nádivkou a zavřete za ním dveře trouby, začne se propékat od povrchu směrem dovnitř. Trouba není mikrovlnka, a tak to teplu chvíli trvá, než se dostane až doprostřed. Mezitím už ale maso začne pouštět šťávu a ta se nasaje do nádivky. A když navíc dáte do kuřete nádivky příliš, nebude mít vznikající pára kam utíkat a všechna voda zůstane v nádivce. Nejspíš vám pak ani nepomůže, když k času na upečení kuřete přidáte i dalších 20 minut pro nádivku. Pokud tedy žádáte radu, zde je: vůbec nedávejte nádivku dovnitř kuřete, a pokud už ano, tak jí vyplňte břišní dutinu sotva z poloviny. Naopak se zaměřte na kůži, které je v místech, co dřív kuře mělo krk, pro tyto účely docela dost. Když si s ní dáte tu práci, zjistíte, že je celkem dlouhá a pojme nádivky opravdu hodně. Místo se také dá najít pod kůží na prsou, od masa ji uvolníte bez jakkoli náročného zásahu jen rukou.

Nad stále ještě vydatným zbytkem nádivky neplačte, naopak jásejte. Udělejte z ní válečky podobné špekáčkům a každý zabalte do plátku dobré slaniny. Ta parádně nahradí kuřecí kůži a krom toho jsou tyhle nádivkové válečky velmi oblíbeným a esteticky přitažlivým fíglem. A konec konců vám dovolí upéct slavnostní krůtu s nádivkou, i když jste si z obchodu z původní krůty přinesli jen dvě syrová, neúplná stehna.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 346 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené kuře s nádivkou

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Mila Jano, vas recept je fanasticky a to hlavne pro podrobny a presny navod, jak zachazet s ptakem pri peceni, a jak zachazet i s nadivkou. Bohuzel, malo zen premysly co se vlastne pri vareni ci peceni deje, vy jste svetla vyjimka. Diky za bajecny navod.

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    :yes::yes: ta nádivka je skvělá, dělám stejnou ale máme radši pečenou zvlášť (polévám ji výpekem) , Obdivuji napsaný recept :-K

    Odpovědět

  • prexip prexip(neregistrovaný)

    Nádhera super. Dělal jsem tu nádivku, opravdu dobrota.:yes:

    Odpovědět

  • Silva Silva(neregistrovaná)

    Moc dobré. Není to ani moc náročný recept, i když na první pohled se tak může jevit. Zvolila jsem pečení nádivky s části pod kůží kuřete a z větší části jsem nádivu dala do nádoby na srnčí hřbet, proložila slaninou a je to bezkonkurenční...nádivka opravdu snad lepší, než kuře:-)):yes:

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    Tady je jasné a patrné, co Češi umí a neumí. Co umí, je závist, potažmo nenávist, co neumí:-? jen tak někomu říct, je to dobré, máš to pěkné, ovšem nevztahuje se to na všechny:-K

    Odpovědět

  • gurtlerova gurtlerova

    Tak tedy opravdu románový recept, ale když se to přečte, tak vzhledem k letitému vaření jen uplatním pár super vychytávek, myslím, že když to jednou upeču s koukáním do receptu, tak příště už budu vědět.. rozhodně to vyzkouším, úplně se mi zbíhají sliny, když to čtu.. jsem si myslela, že kuře umím, ale teď si jsem jista, že tam šťávy mám polovičku :-/ oproti tomuto :-O. Na reklamu kašlu - každého věc.. bodík:yes:

    Odpovědět

  • konicek konicek

    Myslela jsem si, že zde hodnotíme kvalitu receptu. Nevšimla jsem si, že když někdo použije recept např.z pořadu "Prostřeno", že by ho ostatní kritizovali, že je to skrytá reklama!

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    :-p Recept se mě moc líbí, zítra ho vyzkouším, jsem rád že tam jsou všechny ty vychytávky, už jsem kuře podobně dělal ale bez těch vychytávek, a ty jsou leckdy nejdůležitější... :) Jinak vařím pořád něco, i složitější jídla, ptáčky, svíčkovou, guláš, apod. ale upéct dobré kuře je náhodou umění. Vůbec nevím kde je zde jaká reklama, bo co ? A i kdyby, tak to zkusím a jestli je nějaká kniha tak o ní aspoň budu vědět a mohu si ji koupit, když bude dobrá. Takže mě se to líbí :) Dobrou chuť, Jirka

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Mnohé z vás recept z kritizovaly, ale já podle něho velice často dělám nádivku, která je vynikající.:yes: Nemám ráda masové nádivky. Tahle nádivka mi ze všech nádivek chutná nejvíce a vřele ji doporučuji. :yes: A nejenom nádivku, ale i různé rady a vychytávky. :-)) :yes: Posílám +9.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Hlavně, že budeme mít nacpané bříško, že ? :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak už to nebudeme komentovat a je to, že?:-)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Přesně, jak jsem předpokládala, ale za takto obsáhlou reklamu bych vyžadovala alespoň 10-15 knížek. Tohle je opravdu zadarmo. Navíc cena reklamy je jasně definovaná - viz níže. No nic. Kdo chce koupí, kdo ne, nekoupí. Já to nebudu, nemám dceru...;-)

    Odpovědět

  • toprecepty.cz toprecepty.cz(administrátor)

    Autorka receptu je paní Jana Zatloukalová - autorka knihy Vánoční kuchařka pro dceru. Jde opravdu o recept vložený za účelem reklamy, ale je to oprávněné, protože nám byla umožněna soutěž o dvě tyto Vánoční kuchařky na www.topsouteze.cz :-)

    Odpovědět

  • Olina-preclik Olina-preclik

    Dotaz: Kuchařka pro moji dceru je taky jedna z nás a mohu si s ní pokecat v diskuzi? V profilu má uvedeno pouze smartpress.cz. To není fyzická osoba. Ale pak je to reklama jak hrom:-!:-!:-! A zadarmo:no: Sorry, ale to se mi nelíbí. Nemluvím o receptu, ten je skutečně vyčerpávající, ale o tom, kdo ho sem dal. Někdo to přece musel zkopírovat, to byl člověk a ne kniha nebo vydavatelství.:-// A ještě k délce receptu. Pochybuji, že z toho bude začínající kuchařka moudá. Je to děsně dlouhé.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Pouze bezplatná reklama. Možná na zaplacení stačily dva výtisky knihy do soutěží. Nepředpokládám, že by Jana Florentýna Zatloukalová na tyto stránky vkládala recepty a nebo si povídala o vaření. Už se těším, jak se připojí další autoři kuchařek a možná i jiných výrobků. Jojo, reklama je mocná čarodějka, ale v tomto případě je to vyčůranost. Promiňte mi ten výraz, jiný vhodný jsem nenašla. Jinak vařte, ráda chodím na tyto stránky a vždy zde najdu nějakou inspiraci. Díky.:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kure s nadivkou pečené kuře kuře s nádivkou recept nejlepší recept na kuře s nádivkou nadivka do kurete nádivka recept kuře s nádivkou pohlreich kuře s nádivkou pohlreich kuře z nádivkou nádivka podle pohlreicha nádivka do kuřete pohlreich nadivka nádivka kuře nádivka na kuře recept kuře s nádivkou recepty kure s nadivkou nejlepsi nadivka do kurete nádivka do kuřete pečená zvlášť nádivka ke kuřeti recept na kuře s nádivkou

Zapomněl/a jsem heslo