Jak spařit rebarboru. Naše babičky používaly několik způsobů
Rebarbora je oblíbená jarní zelenina používaná jako ovoce. Z důvodu snížení nežádoucích účinků kyseliny šťavelové ji naše babičky spařovaly a věděly proč. Naučme se to podle nich.
Řapíky listů vždy oloupeme, nakrájíme na špalíky, silnější plátky nebo kostičky podle dalšího účelu použití. Pak ji spaříme. Po scezení vylouhovaná kyselina odteče s vodou. Spaření má i tu výhodu, že kromě zdravotního benefitu rebarboru nebude nutné tolik doslazovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak spařit rebarboru
Naše babičky používaly následující prověřené způsoby, můžete si vybrat:
- V hrnci svaříme vodu. Vhodíme nakrájenou a oloupanou rebarboru, udržujeme vodu těsně pod bodem varu a blanšírujeme asi 1-2 minuty. Pak scedíme, zchladíme v ledové vodě, abychom přerušili var. Postup je výhodný také pro větší množství rebarbory. V tom případě ji blanšírujeme po částech a dávku vždy vylovíme cedníkem do ledové lázně, než vhodíme další. Zvláště výhodné, pokud chceme rebarboru mrazit na pozdější využití.
- Do hrnce s vroucí vodou vhodíme rebarboru, odstavíme a necháme asi 2–3 minuty stát. Pak ji scedíme a zchladíme ve studené vodě, aby příliš nezměkla.
- Rebarboru v misce zalijeme vroucí vodou, necháme asi 3 minuty odstát, pak scedíme a zchladíme.
- Pokud potřebujeme spařit jen malé množství nakrájené rebarbory, můžeme ji v cedníku přelít větším množstvím vroucí vody, následně ji prolijeme studenou vodou a pak necháme okapat.
V pokrmech doplňujeme pokrmy nebo moučníky s rebarborou surovinami s vyšším množstvím vápníku, o kterých se zmiňuje tento článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Můžeme vám doporučit hrnkový koláč s rebarborou a drobenkou, kterým vás krok za krokem provede videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 3 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 8 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Milujete lehce kyselou chuť rebarbory na sladkém jarním moučníku? Video vám ukáže, jak ji snadno oloupat
Proč se dává do špenátu mléko? Odpovídáme na časté dotazy
Komentáře