Špikování králíka a jiného masa je snadné a rychlé. Video vám ukáže správný postup
Možná vám do dnešního dne připadalo špikování masa náročné nebo snad nepotřebné. Rychle vás vyvedeme z omylu. Na začátku stojí proužek slaniny a na konci šťavnaté a lahodné maso, které potěší rodinu i blízké u společného oběda.
Špikování je technika, při které v mase vytvoříme nožem otvor, který zaplníme slaninou nebo zeleninou. Tato metoda zvyšuje šťavnatost, chuť i jemnost masa. Špikuje se maso, které se déle peče nebo dusí, často se jedná o maso králičí nebo hovězí, ale špikujeme i suché vepřové a kuřecí:
- Slaninu nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.
- Přepůlíme je diagonálně tak, aby z vznikly trojúhelníkové plátky.
- Plátky slaniny vložíme do mrazničky na několik minut, tuk během té doby ztuhne a bude se s ním snadno pracovat.
- Úzký a dlouhý nůž poslouží k vytvoření prostoru v králičím nebo jiném mase.
- Prostory plníme slaninou tak, aby větší část tuku zůstala v mase.
Špikování v naší kuchyni
Proplétání masa špekem, anglickou slaninou, klobáskou nebo kořenovou zeleninou, česnekem i kyselými okurkami do naší tradiční kuchyně patří. Tuk i voňavá zelenina masu během pečení či dušení svědčí a dodávají mu skvělou chuť, křehkost i šťavnatost. S námi špikování zvládnete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 1 hodinou
Pudinková buchta II
Přidáno před 4 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 9 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 10 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Semifinalista MasterChefa Pepa Nemrava radí, jak na znojemskou omáčku: Maso dobře prošpikujte a okurky dejte až nakonec
Jak správně špikovat maso? Zůstane pěkně šťavnaté a má výrazně lepší chuť
Velký manuál mražení potravin: Jak správně mrazit maso i ryby, jak dorty a co se sýry?
Komentáře