Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Cibule, kterou hojně využíváme při vaření, obsahuje velké množství silic. Při krájení cibule se štiplavé silice uvolňují a vdechovaným vzduchem nám nosem stoupají až do očí, které začnou slzet. A tak zná každý z nás nepříjemné "plakání" u krájení této oblíbené zeleniny.
Nakrájet jednu, dvě cibule nezabere mnoho času a slzení se tak většinou vyhneme. Ale jak si to ulehčit, když jí máme najednou nakrájet větší množství, třeba do guláše? Jednoduše! Oloupané cibule rozkrojíme pouze na polovinu (ty menší) nebo na čtvrtiny (velké cibule) a nahážeme je do elektrického sekáčku potravin.
Bleskové krájení cibule
Zavřeme a několikerým pulsním zapnutím cibuli "nakrájíme". Je to opravdu bleskové, bez možnosti říznutí se, jako když krájíme nožem, i bez slzících očí. Čím déle sekáček necháme zapnutý, tím bude cibule nasekaná na menší kousky. Snažte se sekat jen po nezbytně nutnou dobu, aby cibule nebyla až rozmělněná a dlouhým stykem s kovem nože sekáčku nezhořkla.
Nemáte sekáček potravin doma? Prodává se samostatně, jako samostatný přístroj, ale ve své výbavě jej má i mnoho typů ponorných mixérů. Využijete jej doma nejen na krájení cibule, ale třeba na posekání ořechů na drobounko, rozmělnění kousku masa (do polévkových knedlíčků), salámů do pomazánek, rozdrobení sušenek do nepečených moučníků, na výrobu domácího pesta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 3 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 8 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Z Receptáře Přemka Podlahy: V 90. letech frčely bramborový šusprejt se škvarky nebo zelná polévka křampes
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Komentáře