Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
V zimním a předjarním období hledáme cesty, jak zásobit své rodiny vitamíny z rostlinné říše. Jeden z jednoduchých způsob, jak si opatřit čerstvé svěží natě, je pěstovat si minizahrádku za oknem. Není to nákladné a může to být příjemná zábava i pro děti.
Příprava pažitky do květináčů
Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli "dobývat" v zimě. Podzemní část rostlin v květináči by měla být dostatečně velká, v opačném případě nám vyroste jen málo natě. Rostliny necháme venku přejít mrazem. Můžeme je přestěhovat do fóliovníku, aby květináče byly chráněny před nepřízní počasí a nezapadly nám sněhem.
Zahrádka za oknem
V průběhu zimy je postupně nosíme do teplé místnosti k rychlení. Květináče nejprve opláchneme, zavlažíme a postavíme na podtácek, který umístíme na světlé místo, nejlépe na parapet. Brzy začnou růst mladé svěží natě, které můžeme několikrát seříznout. Rostliny, které již nebudeme znovu seřezávat, umístíme do chladného prostředí a jakmile na jaře počasí dovolí, znovu je vysadíme na záhon.
Ani v chladném období roku nemusíme být bez svěžích a čerstvých natí. Jejich pěstování není náročné a jimi ozdobené pokrmy jsou na pohled mnohem lákavější. Navíc nám pomohou získat tolik potřebné vitamíny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 5 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fígle, jak vzkřísit zvadlou zeleninu: Pomůže voda s citronem, ocet nebo brambora!
Pěstování bylinek na jednom stanovišti: Rozmarýn a tymián mají rádi slunečné aranžmá, v polostínu se daří majoránce nebo kerblíku
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
Komentáře