Tofu pomazánka se zeleným mojo kořením a pažitkou

petram Kuchařka: petram

Pomazánky 12 názorů

Suroviny

350 g tofu natural
2 lžíce oleje
1 rovná lžička soli
zelené mojo koření dle chuti (dala jsem asi 1.5 lžičky)
voda podle potřeby (asi 100-200 ml)
drobně nasekaná pažitka
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Tofu po vyndání z obalu opláchneme a nakrájíme na kostky.

  2. Přidáme olej, sůl a mojo koření, přilijeme 100 ml vody a rozmixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přiléváme po troškách další vodu. Množství vody záleží na pevnosti tofu, na výkonu vašeho mixéru a také na tom, jak moc chcete pomazánku hustou.

  3. Na závěr vmícháme drobně nasekanou pažitku a případně dochutíme dalším mojo kořením a solí.

Poznámka

Mojo koření (čteme mocho) pochází z Kanárských ostrovů a existuje ve dvou variantách, zelené a červené. Zelené mojo koření (mojo verde) získává svou barvu ze zelených paprik a dále obsahuje česnek, římský kmín a oregano. Prodává se ve variantách jemné (suave) a pikantní (picante) (objednat ho můžete například zde http://www.el-gofio.cz/kategorie-produktu/mojo-oma...). Na Kanárských ostrovech se používá na přípravu tradiční mojo omáčky, což je dip vyrobený z mojo koření, oleje (často slunečnicového nebo olivového), soli, octa a česneku. Já jsem se rozhodla s kořením experimentovat a použít ho i na další recepty.

Pozor, i jemná varianta koření je poměrně ostrá a doporučuji ji přidávat po malých množstvích, až než dosáhneme požadované pikantnosti.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tofu pomazánka se zeleným mojo kořením a pažitkou

  • mysulka mysulka

  • petram petram(autor receptu)

    Já v tomhle souhlasím s tejajou, nic se nesmí přehánět. Věřím, že soja je prospěšná ve své přirozené a hlavně fermentované formě (hlavně tempeh, natto, Tamari). Občas si dám i tofu. Rostlinné mléko raději volím bez soji (rýžové, pohankové, kokosové a mandlové). Rostlinné jogurty už hodně let vůbec nekupuji, místo toho si kvasím domácí jogurt z ovesných vloček (oatgurt, recept tady někde mám). Sojový texturát (nudličky, drť, ďobáčky a podobně) nepoužívám vůbec, nevidím v něm žádný nutriční přínos.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: Nejedla. Tak maximálně 2x týdně. Jestli je to hodně? Nevím.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jana Remkova: No, to si toho jedla zo sóje príliš veľa, a samé texturáty, až na to mlieko a tofu. Ono každý extrém nie je dobrý, aj to najzdravšie a najkvalitnejšie sa nedá v množstve preháňať.;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: Já jsem na vyšetření musela vyjmenovat úplně všechno, co jsem ze soji používala. Granulát, holandské nudličky, kostky, plátky, mléko, tofu, jogurty, smetanu atd. Všechno prý špatně. Doktor se zlobil, že všichni chceme být strašně zdraví a jen si přivoláme vleklé, někdy hodně zásadní problémy. No, užila jsem si své, teď se snažím co to jde anulovat své chyby. Kdybych o tom nikdy nečetla, neřeknu nic. Ale četla jsem a říkala jsem si, že takových blbin už jsem četla..:-(. Jenže tentokrát jsem jim měla věřit. Co už, už je to trochu lepší ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    petram: Ďakujem. ;-)
    Janka, sójové nudličky nie je sója, ale texturát. A to je už iná káva. To nepoužívam v nijakom prípade, len sóju a tofu. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    magdalenka: Nevím, problémy se střevy a doktor mi řekl, že si se zdravím zahrává spousta lidí, když konzumuje sojové výrobky.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Remkova: niečo ako alergická reakcia na sóju???

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Z tofu a jiných sojových výrobků jsem začala mít velké zdravotní potíže, které přetrvávají i přes léčbu. Například sojové nudličky a z nich ďobáčky jsem milovala, ale už nikdy..

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    tejaja: Nahradit by určitě šlo, i když výsledek samozřejmě bude trochu jiný. Namíchala bych římský kmín, oregano, česnek, chilli, sůl, a kdo má rád, tak zelený koriandr.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Priznám sa, že som nevedela, čo je to mojo korenie, a veľmi ďakujem, že si to v poznámke vysvetlila. Recept sa mi páči a chcem sa spýtať, musí tam byť mojo korenie alebo sa dá niečim nahradiť? Niečim menej ostrým? ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: pomazanka z tempehu tempeh pomazanka mojo verde suave škvarková pomazánka tempeh oatgurt vyroba