Lahůdky Pyrenejského poloostrova: Recepty na nejlepší španělská jídla
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému podnebí; Španělé moc nesnídají, většinou si dají jen kávu nebo čaj. Oběd, který je hlavním jídlem dne, se podává mezi 14 a 16 hodinou, dříve je příliš vedro na vaření a vlastně i na konzumaci vydatných pokrmů. Po několikachodovém obědě následuje tradiční siesta a na večeři Španělé vyrážejí až kolem deváté večerní, kdy se venku konečně trochu ochladí.
Jedním z nejslavněšjí španělských jídel je bezesporu paella. Její název je odvozen od stejnojmenné pánve se dvěma držadly, v níž se pokrm připravuje. A připravuje se dlouho, protože se všechny chutě musí pořádně propojit. Paella pochází z Valencie, ale postupem času se rozšířila po celém Španělsku. Vaří se z rýže, kuřecího masa nebo mořských plodů a ryb. Dochucuje se mletou paprikou a šafránem, to hlavně kvůli barvě. Další přísady se liší podle regionů, většinou jde o různé druhy zeleniny. Dalšími známými lahůdkami španělské kuchyně jsou studená polévka gazpacho a takzvané tapas, což jsou malé předkrmy, které se nejčastěji podávají v barech spolu s alkoholickými nápoji.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19