Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle
30. 6. 2022 Vaření
Moučník nejen pro návštěvy! Maličké rohlíčky, sladké tak akorát, tmavé a vonící kakaem jsou na stole nato šup! Lákavé pro nečekané hosty i vaše malé mlsouny. Jsou bleskově hotové - vykouzlíte je opravdu během pouhých 60 minut!
Když pekařka promluví...
Často se stane, že se nečekaně ohlásí návštěva. Máte-li hodinu času, stihnete upéct lehce sladké kakaové rohlíčky s mandlovými lupínky. Jsou opravdu bleskově hotové, během hodiny. Zvenku lehounce křupavé, uvnitř mechově měkounké, jsou poměrně málo sladké, chutnají kakaem a voní skořicí. Dovedu si představit podávat je na stůl proříznuté a lehce promáznuté máslem.
Co budete potřebovat? 180-190 g vody, 25 g zcela změklého másla, 20 g cukru, vanilkový cukr, 360 g hladké mouky, půl lžičky skořice nebo perníkového koření, 4-5 lžiček kakaa, 18 g čerstvého droždí, špetka soli
Na potření a posyp: rozšlehané vejce, plátkové mandle
Jak budete postupovat: Je to opravdu snadné a rychlé. Ve vlažné vodě rozmícháte vanilkový cukr a droždí a necháte takto 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíte ostatní suroviny a v misce rozšleháte vajíčko na potření rohlíčků - pak už půjde práce hopem. Po 15 minutách do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíte napůl a z každé poloviny uděláte velkou bulku, bochánek. Obě bulky rozválíte do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíte na 8 výsečí (celkem jich bude tedy 16). Z každého trojúhelníčku těsta smotáte rohlíček. Cíp přitom popotahujete směrem od sebe, aby bylo více návinů.
Všechny rohlíčky uložíte na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte 15 minut odpočinout. Pak je potřete vejcem, posypete plátky mandlí a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 12-15 minut). Na stůl je hostům podáváte sypané moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Místo másla občas používám do těsta sádlo. Na chuti sladkých rohlíčků ho nepoznáte.
- Koření do těsta zvolte podle chutí. Klidně ho vynechejte a nechte rohlíčky vonět jen vanilkou a kakaem.
- Pečení je nutné hlídat. Hodně vypečené rohlíčky mohou být zároveň i vysušené.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30