Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, kde se bude v létě koupat, co rád peče i proč je podle něj kuchyně „novým obývákem“
7. 6. 2022 Vaření
Cukrář a porotce pořadu Peče celá země Josef Maršálek se chystá na zasloužený odpočinek. Ovšem pouze dvouměsíční. Na tyhle prázdniny si totiž naplánoval relax. Co bude dělat, koho navštíví a proč považuje kuchyň za srdce domova? Sladkého mistra jsme před létem vyzpovídali!
Josef Maršálek má práci snů
Jak sám v mnoha rozhovorech říká, pro tuhle práci se narodil, vysnil si ji, vybojoval si ji. Obětoval jí hodně, ale taky mu teď hodně dává. Špičkového českého cukráře a porotce pořadu Peče celá země jsme se před létem na pár věcí zeptali. Prozradil nám, jak si následující týdny hodlá užít, kam vyrazí i bez čeho si pečení nedokáže představit.
Mohlo by vás zajímat
Josefe, jak se těšíte na léto?
Těším se a to tak, že velmi. Tento rok opravdu plánuju, že 30. června přestávám pracovat a dva měsíce si užiju v klidu a pohodě se svým partnerem, u nás doma v jižních Čechách, chci si užít zahradu, zpracovávat úrodu, vychutnat si ranní dlouhé kávy a samozřejmě koupání v bazénu. Určitě se několikrát podíváme k rodině na Severní Moravu. Do práce se vracím až posledního srpna, kdy začínám podzimní kurzy v Gourmet Academy v Praze.
Co v létě rád pečete?
Nejraději peču to, co nám právě dává zahrada, ať už jsou to slané nebo sladké delikatesy. Budeme grilovat, a klidně i každý den, svěží a lehké jídlo, které je v krátké době připraveno si o svou pozornost v létě právě říká. Lehké koláče, nadýchané bublaniny, a nebo třeba pavlova s čerstvou jihočeskou smetanou a ovocem.
Zmiňujete bublaninu, máte rád tradiční moučníky?
Mám. A čím jsem starší, tim je mám raději.
Je něco, co byste obecně doporučil při přípravě klasických tradičních českých moučníků?
Doporučuji vždy, bez ohledu na typ moučníku, používat čerstvé ingredience v té nejlepší kvalitě, jakou si můžeme dovolit. Klíčem je ovšem také nejen přečíst, ale i pochopit recept. Ten vždy čerpáme z ověřených zdrojů. Obloukem bych se vyhýbal receptům, kde se neváží, ale odměřuje.
Takže hrníčkové recepty raději ne. Co nějaká improvizace?
Tu si může dovolit zkušenější, i amatérský, pekař či cukrář, ale napoprvé určitě neimprovizovat. Zároveň není třeba hledat záludnosti ani složitosti. A teď, bude to znít banálně, ale před pečením se prosím ujistěte, že máte všechny ingredience doma.
Dobře, to jsou ingredience. A vybavení kuchyně? Bez čeho se neobejdeme, nebo přesněji, bez čeho se neobejdete vy?
Základem je kvalitní těžká nejlépe kameninová mísa, která se nehýbe a má stabilitu. Miluju ty od Mason Cash, 200 let stará firma a její produkty jsou nádhernými i funkčními doplňky. K tomu potřebujete ruční metlu s pevnými dráty, větší vařechu a pevnou stěrku.
Cukrářská či pekařská karta se hodí také témeř na vše. Plochý a hluboký plech s co největší pečící plochou, dále dortová, chlebíčková a bábovková forma. Například ty od firmy Nordicware, to jsou kvalitní materiály, které vás přežijí a zároveň nepoškozují vaše zdraví a neznehodnocují ingredience. Skvělým pomocníkem je kuchyňský robot se silným motorem. Můj je značky SMEG, zastane spoustu práce a vy mate čas se věnovat i něčemu jinému během přípravy.
Co dál se hodí?
Pro cukrařinu zdobící špičky a jednorázové sáčky, které se daji snadno vymytím recyklovat. Kuchyně je srdcem domova a duší každé kuchyně je trouba. Ať je kvalitní, správně seřízený termostat a ať má trouba pár základních funkcí, statické a horkovzdušné pečení a gril. Tady doporučuji nešetřit. Bez dobré trouby neupečete.
Jak moc je tohle všechno zásadní?
Podle mě hodně. Kuchyně neslouží pouze k vaření a pečení, ale stala se “novým obývákem”. Je to jedno z mála míst, kde je rodina pohromadě, kde se vítají návštěvy a kde se kolem stolu řeší všechny situace, které mohou nastat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrářské dekorace jsou ozdobou každého dezertu a cukroví
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů