Pečeme s Ivou: Jednoduché bulky se sýrem vydrží vláčné a voňavé dva dny. A ta vůně! Je cítit až ven před dům
8. 9. 2022 Vaření
Nad domácí pečivo opravdu není. I když je s tím trocha té práce, pak to doma úžasně voní, a navíc přesně víte, co jíte. Tyhle bulky jsou u nás v rodině už tradiční. Jsou velmi jednoduché, zvládne je každý a chutnají celé rodině.
Když pekařka promluví...
Tyto sýrové bulky jsou mým zcela nejstarším receptem, svoje pečení jsem s nimi kdysi začínala. Pekla jsem je z dvojnásobné dávky, z kila mouky, a věřte, že se snědly vždy úplně všechny - tak nám chutnaly. Bulky jsou samy o sobě velice chutné, ale sýr je chuťově posune zase o kus výše.
Co budete na bulky potřebovat? 220-230 g vody, 45 g oleje, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí a ještě také tvrdý sýr na posyp
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (kromě sýra) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové těsto vytáhneme z mísy na stůl, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého dílku vytvarujeme bulku.
Všechny uložíme na plech, svrchu je trochu sploštíme a necháme asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C / 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Tak tyto bulky máme opravdu moc rádi – už s těstem se pracuje fantasticky, není to nic složitého a výsledek provoní celou domácnost.
- Zkuste těsto zadělat s omládkem (odkaz na článek vidíte kousek výš), bulky budou ještě dokonalejší!
- Nebojte se sýr nasypat hned, před pečením, nespálí se – jen se na bulce rozteče.
- Bulky jsou dobré a vláčné i tři dny, ovoněné i ochucené sýrem.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12