Pečeme s Ivou: Upečte si se mnou zdravější variantu domácí pizzy, s polovinou mouky celozrnné! Příprava nedá mnoho práce
5. 1. 2023 Vaření
Možná by se mohlo zdát, že připravit domácí pizzu není nic jednoduchého. Zvlášť, když je polovina použité mouky celozrnné. Pokud ale přibereme do hry delší čas, který těstu ke kynutí dáme, není nutné těstu dopřát dlouhé hnětení, a výsledná pizza je měkká a nadýchaná i přes velké množství celozrnné mouky.
Když pekařka promluví...
Celozrnná pizza s tmavším těstem, bezpracná? Tedy - téměř bezpracná. Suroviny stačí jen smíchat a hned je uložit do lednice, kde si těsto pomaloučku v chladu samo vykyne. Pak už jen naplnit a upéct. Přesto, že těsto není hněteno, je zaděláno bez kvásku, kyne pouze v chladu a polovina mouky je celozrnná, je vykynuté a příjemně pružné. Chlad lednice ho zpevní a celkově se s ním pak pracuje velice dobře.
Co budeme na pizzu potřebovat? Těsto: 200-210 g vody, 20 g oleje, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 150 hladké mouky, 1 lžička soli, 4 g čerstvého droždí Náplň: rajčatová pasta, sugo nebo alespoň výborný kečup, česnek, šunka a sýr (mozzarella), oregano nebo bazalka
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme všechny suroviny do volného těsta – třeba vařečkou. Není zapotřebí nijak razantně hníst, těsto bude dlouho kynout v chladu lednice. Mísu s těstem dobře zakryjeme víkem a hned uložíme do lednice – na 12-24 hodin. Před pečením mísu vyndáme z lednice, naolejovanými prsty z ní vytáhneme těsto. Ještě ve vzduchu, při přenášení, ho lehce roztáhneme, naolejovanými prsty pak roztlačíme po celém plechu s pečícím papírem.
Naplníme, jak jsme zvyklí nebo tím, nač máme chuť - u nás doma to obvykle bývá rajčatové sugo, šunka nebo salám, mozzarella a bazalka. Nebo - jako je pizza na fotografii - těsto zlehka potřené drcenými rajčaty, posypané oreganem, ozdobené šunkou, klínky nasucho grilovaných koleček lilku a mozzarellou. Naplněnou pizzu necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15-20 minut).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drobečky z ošatky
- Čím provonět domácí pizzu? Směs pizza koření nepoužívám vůbec, Italové na pizzu dávají buď bazalku nebo oregano.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Okurkový salát podle Maďarů je příjemně pikantní a voní česnekem. Jedna ingredience navíc u něj dělá božskou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 4 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 7 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 13 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací