Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
1. 11. 2022 Ostatní
Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty.cz, minulý týden slavnostně spustil nový projekt, online kurzy vaření. Hlavní tváří nové platformy je porotce MasterChef Česko, šéfkuchař Jan Punčochář. Zeptali jsme se ho, na co se v kurzech můžeme těšit.
Online lekce na celý život
Kurzy vaření jsou v posledních letech velký hit a pro mnohé představují taky skvělý dárek. Jenže nevýhodou kurzů "naživo" je jejich přesné datum a hodina a také riziko, že si ve spěchu všechno nezapamatujeme. Právě proto vznikla v České republice unikátní nová platforma, Extrakurzy.cz, kde se zájemci, nejen o vaření, mohou učit od těch nejlepších v online kurzech. Hlavní tváří celého projektu je porotce televizní soutěže Master Chef Česko, známý šéfkuchař a majitel pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.
Ve svém prvním kurzu, který má 11 dílů a obsahuje 7 kompletních receptů, zasvětí všechny kulinární nadšence do tajů přípravy svátečního menu o několika chodech. Jak celé kurzy vnímá nám prozradil v rozhovoru, pořízeném přímo při příležitosti jejich slavnostního spuštění.
"Můj první kurz je sváteční menu, ale pak se budu zaměřovat hlavně na českou kuchyni, na klasické věci, které se budou připravovat trošku jinak, zajímavěji, tak, aby to lidi bavilo a mohli se třeba i předvést před rodinou," říká pro web Toprecepty.cz Jan Punčochář a dodává, že podle jeho názoru se česká kuchyně dá dnes dělat odlehčeněji a moderněji.
A v čem vidí výhodu online kurzů? "Myslím, že je výhoda, že si to můžete pustit v klidu v teple domova, nakoupit si ty suroviny a pěkně se k tomu vrátíte. Protože když jste na kurzu někde ve studiu, je tam rychlejší tempo, pořád vaříte, a ne vždycky to všechno stíháte. Takže u online kurzů máte tu výhodu, že se k tomu můžete vrátit, že si to můžete několikrát pustit," vysvětluje Jan Punčochář, který by dokonce sám rád jeden z kurzů absolvoval.
"Já bych se určitě přihlásil na asijskou kuchyni. Ta je teď hodně moderní, každému chutná, protože je to většinou křupavý, smažený, sladký, kyselý, takže je tam hodně pestrých chutí," upřesňuje Jan Punčochář.
A co je podle něj základ, který by každá kuchařka měla znát? "Musí umět udělat dobrý vývar, musí umět udělat dobrou omáčku, správně vybrat maso a dobře připravit zeleninu, nerozvařit ji, to musí umět každá kuchařka."
Pokud jsme vás nalákali, tak vězte, že prvním kurzu s Janem Punčochářem si můžete připravit třeba tatarák z pečené červené řepy, hříbkové carpaccio, topinamburový krém nebo plněnou křepelku s karamelizovanou zeleninou. Úžasnou sladkou tečkou za celým menu budou jednoduché ricottové knedlíčky s jahodami. Jednou koupený kurz si můžete doživotně prohlížet znova a znova, kdybyste přece jen něco zapomněli. Rady a tipy lekora, v tomto případě Jana Punčocháře, tak budete mít stále k dipozici.
Podívejte se do galerie, co vás čeká:
A pozor, nejde zdaleka jen o recepty samotné. Jan Punčochář vysvětlí přípravu každého svého pokrmu až do těch nejmenších podrobností a osvětlí i důvody, proč se tak děje, popíše postup práce a nabídne drobné tipy, které pomůžou zlepšit přípravu nejen daného pokrmu, ale můžou se hodit při vaření i kdykoliv jindy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí