Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
27. 6. 2023 Rozhovory a reportáže
Stává se vám, že v obchodě koupíte chleba, ale doma zjistíte, že není podle vašich představ, anebo je, ale rychle ztvrdne či zplesniví? Jak v supermarketu vybrat ten nejlepší chleba a jak jej pak doma správně uchovat, aby vydržel dlouho čerstvý a nezplesnivěl? Na to jsme se zeptali komisařky soutěže Chléb roku 2023 a zkušené pekařské technoložky Hany Nykodymové.
Český kváskový chléb
Dobrý chleba s křupavou voňavou kůrkou, pružnou a jemně nakyslou střídkou vonící po žitném kvásku, to je něco, co našincům, žijícím v cizině, nebo i nám na delší dovolené často chybí. Zatímco Francouzi nedají dopustit na své bagety, my si nedokážeme představit život bez chleba.
V posledních letech se navíc nabídka chleba na pultech obchodů značně rozšířila a tak může být někdy nesnadné poznat kvalitní bochník. Proto jsme oslovili komisařku soutěže Chléb roku 2023 a zároveň zkušenou pekařskou technoložku firmy Melvia, Hanu Nykodymovou.
Ta pro Toprecepty.cz říká, že kvalita chleba v posledních letech značně stoupla, ale i tak se může stát, že v obchodě narazíte na bochník nedopečený, přepečený nebo i tři dny starý. Na co se tedy v supermarketu zaměřit?
Mohlo by vás zajímat
Jak v poznat kvalitní chleba?
Podle Hany Nykodymové hrají roli barva, střídka, pružnost chleba, ale i naše zkušenosti s konkrétním výrobcem. Expertka proto radí všímat si následujících věcí:
- Barva
Podívejte se, jakou má vámi vybraný chléb barvu. Nesmí být ani „bledý jako babský břicho“, ale zase ani hodně tmavý a přepečený, což jednak není zdravé, ale ani chutné. Ideální barva je kaštanová nebo medová. - Kůrka
Kůrka má být pevná, nikoli měkká. Když je měkká, propustí vlhkost střídy a chléb rychleji stárne. Správně vypečený chleba vydrží delší dobu i proto, že ho konzervuje kůrka. Ale když je měkká nebo tenká, tak svoji roli neplní. Na chléb si proto sáhněte v jednorázových rukavicích, které by měly být k dispozici v každém obchodě. - Pružnost
Při pohmatu musíte cítit, že kůrka klade nějaký odpor, ale zároveň pod ní musí být chleba měkký. To znamená, že kůrka má být pevnější, ale ne tvrdá a chleba pod ní musí být pohmatem pružný.
„A samozřejmě platí, že každý má jiné chuťové preference,“ dodává expertka a připomíná, abychom si chleba, který nám chuťově vyhovuje, zkrátka zapamatovali, respektive jeho výrobce, který musí být na obalu uveden, nebo vám jej musí v obchodě sdělit. Konkrétní pekárna totiž peče pořád stejně a má stejnou recepturu, takže by i jejich chleba měl chutnat pokaždé stejně.
A pokud si chcete připomenout, které chleby letos zvítězily v hodnocení odborníků, podívejte se do naší galerie ze soutěže Chléb roku 2023. Většinu bochníků nabízejí velké supermarkety.
Fotogalerie - Nejlepší chleba v Česku 2023: Některé vítězné bochníky nás chutí neoslovily, vynikající je ale pelhřimovský pecen z peká
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší chleba v Česku 2023: Některé vítězné bochníky nás chutí nenadchly, božský je ale pelhřimovský pecen z pekárny Adélka
Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu