Patří kečup po otevření hned do lednice? Hádka na internetu rozdělila uživatele, ale šéfkuchař Miroslav Mahel má jasno
4. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Debatu na sociálních sítích dokáže rozvířit mnoho témat, tentokrát je to skladování kečupu. Startérem někdy až vyhrocených hádek se stal twitterový příspěvek společnosti Heinz, v němž výrobce populárního kečupu dal najevo, že jeho produkt patří do lednice. Námi oslovený šéfkuchař Miroslav Mahel s tímto názorem souhlasí, ale upozorňuje na jedno úskalí.
Tweetem odstartovaná hádka
Názory na skladování kečupu se různí. Někdo je z domova zvyklý pochutinu dávat do spíže, jiní zase lpí na tom, aby byla pokaždé umístěna do lednice. Rozseknout tuto složitou otázku se pokusila společnost z nejpovolanějších, Heinz. „Jen pro vaši informaci. Kečup. Patří. Do. Lednice!,“ napsala na Twitter a rozpoutala tak diskuzi plnou vášní i zbytečných osobních útoků, informuje CNN.
FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!
— Heinz (@HeinzUK) June 27, 2023
Roli hrají konzervanty
Přitom na skladování kečupu není podle šéfkuchaře Miroslava Mahela nic složitého. „Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz šéfkuchař bistra YES v Třeboni. Nyní již kečup tolik nepoužívá, má však bohaté zkušenosti z předešlých zaměstnání.
„Děláme pouze signature burger, kde jako omáčku používáme svoji chipotle. Takže kečup spíš jen pro děcka k hranolkám,“ doplňuje šéfová podniku Lenka Holoubková a dodává, že při vaření používají v bistru passatu, a to do mexické či italské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Anketa dopadla jasně
Společnost Heinz zareagovala na intenzivní debatu o svém tweetu o den později. To na sociální síť umístila anketu, v níž vyzvala uživatele Twitteru, aby se vyjádřili k tomu, kde uchovávají kečup oni. Podle 63,2 % z více než 13 000 odevzdaných hlasů jasně zvítězilo skladování v lednici, 36,8 % respondentů volí raději spíž.
Lednice sráží chuť
Uchování v lednici má ovšem podle Miroslava Mahela jednu drobnou výjimku. „Samozřejmě je nejlepší si udělat kečup svůj nebo kupovat skvělý v bio kvalitě s minimem konzervantů, ale po otevření je i tak nutné oba skladovat v lednici. Před použitím pak doporučuji nechat kečup chvilku v pokojové teplotě. Lednička totiž jeho chuť přeci jen sráží,“ řekl pro Toprecepty.cz šéfkuchař třeboňského podniku.
Zdroj informací:
cnn.com - To fridge or not to fridge? Ketchup company clears the air on how you should store the popular condiment
twitter.com - Heinz
Dostali jste po přečtení chuť na kečup? Sezona rajčat sice ještě nezačala, ale už teď se můžete mrknout na naše video, jak na přípravu domácího kečupu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30