Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování
19. 7. 2023 Vaření
Krkovička je základem spousty klasických českých receptů. Aby taky ne. Vždyť ji lze poměrně jednoduše a rychle připravit. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, na kterém si pochutná celá rodina.
Jak správně připravit krkovici
Vepřová krkovice je výborným kusem masa. Můžeme ji upéct v celku, ale také nakrájenou na plátky. Pokud ji nebudeme připravovat příliš dlouho a nevysušíme ji, získáme šťavnaté maso. Plátky krkovice jsou oblíbené i na letní grilovačku.
Krkovici můžeme jen tak dát na gril a dochutit až na talíři, nebo ji naložit do některé z řady marinád. Pokud chceme u masa i šťávu, je lepší ho péct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Jakou marinádu připravit na krkovici
Maso se většinou marinuje v olejové marinádě. Často se kombinuje olej, hořčice, česnek, pepř a sůl. Zajímavou variantou je ale máslová, ve které hraje důležitou roli i černé pivo. Na ni potřebujeme kromě těchto dvou ingrediencí ještě drcený kmín, zázvor a majoránku. Zázvor můžeme použít čerstvý i sušený. V případě majoránky se sušená varianta projeví ve výraznější chuti. Přidat můžeme i sušenou petrželku.
Jak dlouho nechat marinovat krkovici
Ať už zvolíme jakoukoliv marinádu, je třeba ji do masa důkladně vetřít a krkovici dát do dobře uzavíratelné plastové misky s uzávěrem. V lednici by pak měla zůstat přinejmenším dvě hodiny, ale delší odležení se pak projeví na lepší chuti masa. Ideálně tedy marinujeme přes noc. Před tepelnou úpravou je ale třeba včas maso vyndat z lednice a počkat asi půl hodiny, než se se přizpůsobí pokojové teplotě.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit krkovičku v máslové marinádě
Na přípravu tohoto receptu si přichystejte: 2 plátky krkovice, pepř a sůl. Na marinádu: 100 g másla, 300 ml černého piva pokojové teploty, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného zázvoru a 1 lžičku majoránky.
Jak na to? Máslo rozehřejte. Maso zlehka naklepejte, posolte a opepřete. Do mísy dejte rozehřáté máslo, přilijte pivo, přidejte majoránku a zázvor. Do toho vložte maso a obalte ho dobře v tekutině. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny v lednici. Pak misku vyndejte z lednice a nechte maso přizpůsobit okolní teplotě.
Troubu rozpalte na 200 °C. Maso i s marinádou dejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu podlévejte výpekem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38