Zadělávané kuře ve zlaté omáčce: Voňavá sýrová omáčka dá kuřeti nový rozměr chuti, zlatou barvu dodá špetka exotického koření
20. 3. 2024 Vaření
Zadělávané kuře ve zlaté omáčce zní velmi lákavě. Opravdové zlato tam ale nehledejte, jde o kuře se smetanovou omáčkou a sýrem. Servírované s těstovinami dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Jak na nejlepší kuře se sýrovou omáčkou
Kuře se sýrovou omáčkou je báječný oběd. Výhodou je i to, že příprava je jednoduchá a netrvá dlouho. Potřebujeme k tomu kuřecí maso, ideálně stehenní řízky. Využít ale můžeme i sušší prsní, které v kombinaci s omáčkou chutnají výborně.
Variantou je i zadělávané kuře. Zadělávání (a nejsou to jen dršťky) je tepelná úprava, při které se vaří všechny suroviny najednou a podle potřeby se pokrm zahušťuje.
V našem případě ale nejprve uvaříme maso doměkka v tekutině. Vývar přecedíme, maso obereme (pokud místo stehenních řízků využijeme polovinu kuřete) a nakrájíme. Jíškou zahustíme vývar a provaříme. Omáčka se dá zjemnit tak, že ji přecedíme nebo přidáme mléko, smetanu, máslo či žloutek. Vrátíme maso, prohřejeme a dochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá sýrová omáčka
Sýrová omáčka je skvělým řešením, když chceme rychle připravené jídlo. Má několik variant podle sýru, který využijeme. Hodí se sýry niva, hermelín, používají se smetanové sýry, variantou je i blaťácké zlato. Blaťácké zlato je měkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem. Má sýrově mléčnou chuť, která je mírně nakyslá až trochu navinulá.
Omáčky různě dochucujeme podle toho, jaký výsledek potřebujeme. Dá se využít muškátový oříšek, variantou je i kurkuma, která dodá pokrmu krásnou zlatavou barvu. Do omáčky patří ještě mouka, vývar a obvykle smetana. Dá se ale připravit i sýrová omáčka bez smetany.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit zadělávané kuře ve zlaté omáčce
Na tři porce si připravte: 2-3 stehenní řízky, 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 malou cibuli, 6 kuliček celého pepře a sůl. Na omáčku: 120 g sýru blaťácké zlato, 1 šalotku, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar + mléko, 150 g smetany 31%, 4 kuličky nového koření, 1 špetku kurkumy, sůl a mletý pepř.
Jak na to? Smetanu vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso a zeleninu dejte do hrnce a uvařte vše doměkka. Vývar slijte stranou. Maso nakrájejte na kousky.
Omáčku připravte tak, že na kousku másla zpěňte šalotku a zasypte ji moukou. Zalijte vše asi hrnkem vývaru, přidejte nové koření, kurkumu a povařte asi deset minut. Podle potřeby můžete naředit mlékem. Do převařené omáčky nastrouhejte sýr a přilijte smetanu pokojové teploty. Vložte nakrájené maso a krátce ho prohřejte. Omáčku s masem dochuťte pepřem a podávejte s těstovinami, knedlíky nebo domácí noky.
Náš tip: Připravit si můžete i sýrovou omáčku k těstovinám podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Unikátní český sýr Blaťácké zlato: Připravte si jej třeba jako smažák s hořčičným dipem!
Jak se starat o zahradu v listopadu. Na co nezapomenout před příchodem zimy
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Vyzkoušeli jsme za vás: Jedno kuře, nákup za 422 Kč, trocha přemýšlení při vaření a osm porcí výživných jídel na dva dny je na stole!