Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
7. 11. 2020 Vaření
Přepadla vás chuť na zmrzlinu? Žádný problém – příprava domácí zmrzliny je mnohem snazší, než se na první pohled zdá. Jako bonus máte plně pod kontrolou její složení, a tak ho snadno přizpůsobíte momentálním chutím a zároveň výrazně ozdravíte. Od domácí pochoutky, která se oproti většině kupovaných zmrzlin obejde bez ztužených tuků, přemíry sladidel i barviv, vás dělí jen pár otáček mixéru.
Kdy a jak si domácí zmrzku dopřát?
Domácí zmrzlina přijde vhod nejen během parných letních dní, ale i na dětských (či dospěláckých) oslavách. Díky zdravějšímu složení si ji navíc můžete dopřát jen tak na svačinku nebo jako dezert po rodinném obědě či večeři.
Pro výrobu domácí zmrzliny existují speciální pomocníci v podobě zmrzlinovačů. hravě si však vystačíte s průměrným stolním mixérem, tyčovým mixérem opatřeným mixovací nádobou nebo s multifunkčním kuchyňským robotem. Pokud zmrzlinu neslupnete hned, potřebujete už jen trochu místa v mrazáku.
Domácí zmrzlina pak může mít hned několik podob. Výslednou hmotu lze zmrazit ve vaničkách a následně nabírat klasické kopečky. Za pár korun však pořídíte také praktická tvořítka, se kterými snadno vykouzlíte oblíbené nanuky na špejli.
Ovocná dřeň
Evergreenem, který každoročně vyráběly už naše babičky, je ovocná dřeň. Očištěné ovoce stačí jednoduše rozmixovat a naplnit do krabiček, střívek nebo tvořítek. Kyselejší ovoce doporučujeme doladit cukrem nebo jiným sladidlem.
Tip: Nemějte strach ovoce kombinovat nebo volit různé exotické druhy – kromě klasiky v podobě lesních plodů nabízí perfektní osvěžení také meloun nebo kiwi. Sladkou chutí vás pak nadchne třeba mango či broskev. Zajímavé obměny dosáhnete také přidáním čerstvých bylinek – k meruňce ladí například meduňka, chuť jahod pak podtrhne máta.
Mléčná nebo smetanová zmrzlina
Obsah mléka nebo smetany udělá ze zmrzliny lahodný dezert, který vás pohladí na jazyku i na duši. Přijde vhod při výrobě poctivých zmrzlinových pohárů, porce rozplývající se zmrzliny však o několik úrovní pozvedne také vaše domácí dezerty – chybí už jen decentní kopeček šlehačky.
Experimenty vítány
Při výrobě domácí zmrzliny přitom můžete popustit uzdu fantazii. Nanuky lze dozdobit čokoládovou polevou nebo vyzkoušet opravdu originálních kombinace – třeba s čajovým základem.
Lahodnou zmrzlinu snadno připravíte také z kokosového mléka, které si s chutí dopřejí i vyznavači veganských pokrmů nebo strávníci, kteří se kravskému mléku vyhýbají ze zdravotních důvodů. Kokos navíc zmrzlině dodá ještě intenzivnější nádech léta a exotiky. Výroba přitom zůstává stále stejně snadná. Předchází jí jen jeden důležitý krok navíc: plechovku kokosového mléka nechejte alespoň půldne ztuhnout v lednici. Tuhou část poté vyšlehejte v pevný krém spolu s čtyřmi lžícemi agávového či javorového sirupu a ovocem podle chuti.
Zmrzlina last minute
Pokud při výrobě zmrzliny použijete mražené ovoce místo čerstvého, nemusíte čekat až směs ztuhne. Přidáním mléka pak snadno dosáhnete konzistence oblíbeného milkshaku.
Ať už se zmrzlinu rozhodnete konzumovat rovnou, nebo ji uložit do mrazáku, určitě vyzkoušejte verzi s banánovým základem. Banán totiž dokáže nahradit mléčnou složku a dodává zmrzlině nasládlou chuť. Obejdete se tak bez nutnosti přidávat cukr i mléko, a získáte tím veganskou pochoutku zcela bez laktózy. Banánová zmrzlina vás okouzlí v kombinaci s malinami i arašídovým nebo oříškovým máslem. Tip: Banán lze taky zmrazit vcelku – stačí do něj zapíchnout špejli, obalit ho čokoládou a dozdobit oříšky či kokosem.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Den čokoládové zmrzliny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Desatero na téma domácí zmrzliny: Mražené pochoutky s oblíbenými příchutěmi
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí