Den kávy
Národní den
Bez kávy, nápoje z upražených a rozemletých pecek plodů kávovníku, si mnoho z nás neumí představit začátek dne. Existují různé typy kávy a celá řada metod, jak ji připravit – od prosté verze s našlehaným mlékem, přes variantu zcela černou, až k té, která obsahuje trochu alkoholu. Den kávy najdete v kalendáři 29. září.
Nejoblíbenějšími druhy kávy jsou arabika a robusta. Káva, ať už jakákoliv, nabízí řadu výhod. Například poskytuje energii, zahřeje, pomáhá udržet bdělost, a co je asi nejdůležitější, stává se výborným důvodem k pozvání někoho na rande nebo jen k přátelskému posezení s rodinou nebo přáteli. A i když dnes vnímáme kávu především jako zdroj energie, neměla vždy pouze tuto úlohu. Ve starověku byla používána jako měna, a dokonce i po druhé světové válce se stala nedostatkovým zbožím, které plnilo tuto funkci. Na našem území se mohli lidé poprvé seznámit s kávou již někdy v 16. století, ale první kavárna byla otevřena později. V Brně to bylo v roce 1702, v Praze o nějakých 10 let později.
Káva v receptech
S kávou jako surovinou se setkáme v celé řadě receptů. Jednou z možností jsou ořechovo-kávové řezy, které se výborně hodí ke svátečním příležitostem. Upečený kakaový korpus s rumovou příchutí potřeme ořechovým krémem a doplníme piškoty máčenými v kávě. Oblíbené jsou také muffiny z jogurtu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kávy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní