Řízky z václavek
Suroviny
Porce: podle počtu strávníků
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 10. 2019 19:39
recepty73: Aha, no já jsem dala odkaz kvůli té možnosti alergie, proto někomu být nic nemusí a někomu ano. Měla jsem to k odkazu napsat, mea culpa.
22. 10. 2019 13:01
Frantiska: Já netvrdím, že václavky nejsou jedlé, jen, jak tu bylo uvedeno v některých odkazech, doporučují delší tepelnou úpravu. Pokud někdo usmaží václavky a bude mu zle a pak si někde přečte, že se mají déle upravovat, řekne si, že ale v receptu to nebylo a jen proto, že autorovi receptu a některým dalším jedincům po tom nic nebylo. Prostě někomu může a někomu ne.
22. 10. 2019 12:56
1974andrea: no i soucasni mykologove rikaji, ze vaclavky jsou jedle :)
22. 10. 2019 12:13
tejaja: Terezko, a z jakého roku ten atlas je? Ono se totiž dost u některých druhů hub změnilo a mění neustále. Třeba bedly se taky nemají sbírat všechny, dřív mě ani nenapadlo zkoumat, jaký druh to je.
22. 10. 2019 06:31
Pravdou je, že niektorí ľudia majú citlivejší žalúdok, problém s enzýmami a majú problém pri zjedení podpňoviek. Ale to neznamená, že sú jedovaté. Rovnakú citlivosť a problémy po požití má mnoho ľudí na uhorky, papriky...mlieko a mnoho iných potravín a nevyhlasujeme ich za jedovaté.
A rovnako reagujú aj na iné druhy húb.
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
21. 10. 2019 22:45
Určitě nejsou jedovate :) jen je riziko u citlivejsich jedincu, ze jim bude spatně. Naše rodina je ma taky moc rada, ale 20 minut dodrzujeme a nožičky jíme taky.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
21. 10. 2019 20:00
Eja57: ...neeee![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
21. 10. 2019 19:57
zizala: ...nejen tento článek jsme s Terezkou určitě četli a přesto nám i všem kolem je fajn
...už jsem psal, že jsem o tom xkrát četl i slyšel...
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
21. 10. 2019 19:54
Nie všetko, čo je na nete, je pravda. Nedalo mi to, a zoskenovala som stránku z Atlasu húb. Podpňovky (václavky) nie sú jedovaté huby. Jirka mi prepáči (dúfam
) a pridám tú stránku k obrázkom.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
21. 10. 2019 19:39
21. 10. 2019 19:31
recepty73: noooo
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
21. 10. 2019 19:29
Ani ja nepripravujem vždy viac ako 20 min, aj ja som sa za tým pozerala a nikto na to logicky neodpovedá. A ešte nikdy nám nič nebolo, napriek tomu, že podpňovka je v našej rodine jedna z najobľúbenejších húb.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
21. 10. 2019 19:29
Eja57: ...jako že hodně![:-? :-?](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/25.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-? :-?](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/25.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
21. 10. 2019 19:25
recepty73: já bych asi těch 20 minut dodržela u nakládaných houbiček...ještě před vložením do nálevu a sterilizací....
P.S. to na talíři je JEDNA porce![:-O :-O](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/21.png)
P.S. to na talíři je JEDNA porce
![:-O :-O](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/21.png)
![:-? :-?](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/25.png)
21. 10. 2019 18:26
1974andrea: ...o tom jsem četl i slyšel xkrát, také jsem se na to xkrát ptal kde jsem mohl, ale nikdo mi nutnost tohoto kroku nepotvrdil, jako vyloženě nezbytnou
, ...takto se u nás (nejen u nás) připravují léta a nikdo si na střevní potíže nikdy neztěžoval
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 4 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno před 21 hodinami
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí závitky na víně (s mrkví)
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí směs à la Indie
Přidáno 14. 6. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
Poctivá květáková polévka
Geeluix uvařila před 41 minutami
Rajská z čerstvých rajčat
samson.lance uvařila před 1 hodinou
Krupičková polévka s libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Salát z mladých kedluben s nivovou zálivkou
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Kuřecí stehna s anglickou slaninou
njaroslav15 uvařila před 1 hodinou
Polévka s kapáním
Jurec uvařila před 1 hodinou
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
Vlasta29 uvařila před 2 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem
Skrabi uvařila před 2 hodinami
Selská zimní kotlíková polévka
VlastimilaCardova uvařila před 3 hodinami
Tvarohové lívance
Sameli uvařil před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: dají se václavky smažit
Suroviny: houby václavky, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej, sůl, česnek sušený
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
16 názorů