Nádobí - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Wok pánev určitě nechybí v kuchyních, kde připravují asijská jídla. Někdy se mu říká čínská pánev. Díky svému typickému tvaru je vhodná na vaření a smažení, teplo je rozváděno po celém povrchu a jídlo je rychle hotové.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Terina je nádoba, vyrobená z různého materiálu, většinou porcelánu, která slouží k hromadnému podávání polévky. Druhý význam tohoto pojmu je ten, že se jedná o francouzské jídlo z mletého masa, podobné paštice. Vepřové maso lze nahradit rybou nebo zvěřinou. Tento ochucený pokrm se peče ve vodní lázni. Terina se podává vychlazená s různými dipy a brusinkami. Nemusí být pouze masová, ale může být také zeleninová nebo houbová.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina francouzského výrazu "cocotte", což znamená kastrol. Kokotka se dá využít pro přípravu celé řady pokrmů pomocí dušení, gratinování nebo flambování. Dnes se tento název užívá pro zapékací misku s pokličkou, která slouží k pomalému dušení nebo zapékání pokrmů. Vyrobena může být z litiny, keramiky nebo porcelánu.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 11 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Hovězí závitky na víně (s mrkví)
Přidáno 14. 6. 2024 13:56
Přečtěte si Zobrazit více
Užijte si v létě barbecue. V čem spočívá tento způsob úpravy masa a jak se liší od grilování?
Drožďová pomazánka jako dokonalá zdravá pochoutka: Chuť vylepší kromě cibule i salám a jedna obyčejná surovina
Salát s vůní exotiky: Vietnamský salát gỏi xoài je osvěžující díky mangu. Co mu dodá křupavost?