Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Chutný džem se v naší kuchyni uplatní různými způsoby. Máme ho rádi jako lahodnou pomazánku - ať už na pečivo, lívance nebo palačinky, plníme jím koláče, lžičku této dobroty si s chutí přidáme také do ranního jogurtu.
Džem vaříme pouze z kvalitního, dobře vyzrálého a zdravého ovoce - nevadí, pokud je menší, ale nesmí být nahnilé nebo napadené plísní. Ovoce vždy dobře umyjeme a připravíme podle toho, o jaký druh ovoce se jedná. Při vaření džemu přidáváme buď jen cukr nebo ještě želírovací přípravek. Výhodou některých přípravků jsou konzervační vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vaříme džem
Jak připravit skleničky na džem
- Vypláchnuté skleničky, narovnané na plechu, necháme krátce vypařit v rozehřáté troubě - nejlépe dnem vzhůru, aby z nich vytekla voda.
- Skleničky je možné také vyplachovat horkou vodou, např. z rychlovarné konvice, před plněním je necháme vysušit.
- Pohodlnou možností je umytí skleniček v myčce nádobí, v tom případě další "vypařování" není nutné.
Jak připravit víčka
- Dříve se používaly převážně víčka Omnia, která se uzavírala pomocí zavařovacích hlav - tento způsob zavírání je pracnější, ne vždy víčka dobře chytají.
- Dnes mnohé hospodyňky dávají přednost šroubovacím víčkům, zavírání s nimi je velmi snadné a rychlé.
Víčka dobře vymyjeme, případně je na chvíli ponoříme do horké vody. Kdo chce, vypláchne víčka malým množstvím alkoholu nebo vytře ubrouskem, namočeným v alkoholu.
Jak plnit skleničky džemem
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie
Komentáře
29. 6. 2022 09:56