Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel je základní bílá omáčka, která bývá výchozí omáčkou pro další chuťové variace. Poradíme, jaké je nejoblíbenější koření k jejímu dochucení a na co si dát pozor při použití muškátového oříšku a květu.
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným mlékem a dobře rozmícháme a provaříme. Podrobněji jeho výrobu popisuje náš další článek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit bešamel
Ochutit bešamel není složité. Z koření je nejběžnější sůl, čerstvě mletý bílý pepř, muškátový květ, strouhaný muškátový oříšek. Omáčku ochutí i strouhaný sýr, který necháme v omáčce rozpustit, cibule podušená v základu, třený česnek, houbový výtažek. To vše zvolíme podle konkrétního receptu.
Pozor! Muškátového oříšku i květu se přidává jenom špetka, protože ve větším množství je jedovatý, halucinogenní. Někdo může být na muškát i alergický.
Bešamel budeme potřebovat např. do pokrmu jako jsou zapečené lasagne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 12 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Hovězí závitky na víně (s mrkví)
Přidáno 14. 6. 2024 13:56
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Komentáře