Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Zdroj: Top recepty

Nastrouhaný sýr dovede vylepšit chuť a lákavý vzhled mnoha pokrmů. Na strouhání nejčastěji používáme Eidam a Goudu, ale můžeme použít i Ementál, Mozzarellu, Parmezán a další. Některá jídla sýrem sypeme až po tepelné úpravě, jiné pokrmy se tepelně upravují společně se sýrem.

Strouhaný sýr

Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do karbanátků. Chuťově vylepší v troubě zapékaná jídla, rizota a vařené těstoviny. Nastrouhaný sýr přidáváme do mnoha oblíbených pomazánek. Struhadlo se po strouhání sýrů hůře čistí, proto ho natřeme před strouháním lehce olejem - sýr se pak na struhadlo nebude lepit.

Pizza, minipizza a sýrové tyčinky

Sýrem sypeme pizzu teprve po jejím krátkém zapečení - pak bude mít nejlepší chuť. Pokud sýr dáme na pizzu hned při vložení do trouby, nejspíš jeho povrch příliš ztmavne a ztratí chutnost i vláčnost. Strouhaný sýr je součástí těst na sýrové tyčinky, které používáme jako pohoštění při různých příležitostech.

Palačinky, langoše a karbanátky

Strouhaným sýrem sypeme palačinky, které jsme naplnili slanou náplní (např. špenátovou). Kdo chce, může plněné palačinky ještě krátce zapéct. Sýrem a zeleninou zdobíme vaječné omelety, sýr do nich přidáváme buď už v průběhu pečení nebo až na talíři. Strouhaný sýr je výborný do karbanátků a placiček, budou s ním ještě chutnější. Sypeme jím langoše, které jsme ochutili utřeným česnekem a kečupem.

Pokrmy zapečené na plechu

Strouhaný sýr je oblíbenou součástí zapékaných bramborových, těstovinových a zeleninových jídel. Dá jim výbornou chuť a zlepší jejich vzhled - po jeho přidání bude mít povrch pokrmu krásně nazlátlou barvu. Přidáváme ho až ke konci pečení a zapékáme ho jen kratší dobu. Jinak by se snadno připálil a zhořkl by.

Pokrmy sypané sýrem

Když se chystáme sýr použít na posypání (např. těstovinových jídel), strouháme ho až na poslední chvíli, aby zůstal chladný, a podáváme ho v misce. Každý strávník si ho nasype sám až těsně před jídlem. Jinak se sýr na horkém pokrmu rozpustí a tvoří při jídle tenká dlouhá vlákna. Strouhaným sýrem sypeme při podávání rizota a těstoviny, které na talířích dozdobíme rajčatovou ochucenou omáčkou.

I když sýr můžeme koupit už nastrouhaný, levněji vyjde, když si ho sami nastrouháme. A pokud ho nastrouháme více než zrovna potřebujeme, jednoduše ho zmrazíme. Z mrazničky ho znovu podáme až těsně před použitím.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více