Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Top recepty

Nastrouhaný sýr dovede vylepšit chuť a lákavý vzhled mnoha pokrmů. Na strouhání nejčastěji používáme Eidam a Goudu, ale můžeme použít i Ementál, Mozzarellu, Parmezán a další. Některá jídla sýrem sypeme až po tepelné úpravě, jiné pokrmy se tepelně upravují společně se sýrem.

Strouhaný sýr

Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do karbanátků. Chuťově vylepší v troubě zapékaná jídla, rizota a vařené těstoviny. Nastrouhaný sýr přidáváme do mnoha oblíbených pomazánek. Struhadlo se po strouhání sýrů hůře čistí, proto ho natřeme před strouháním lehce olejem - sýr se pak na struhadlo nebude lepit.

Pizza, minipizza a sýrové tyčinky

Sýrem sypeme pizzu teprve po jejím krátkém zapečení - pak bude mít nejlepší chuť. Pokud sýr dáme na pizzu hned při vložení do trouby, nejspíš jeho povrch příliš ztmavne a ztratí chutnost i vláčnost. Strouhaný sýr je součástí těst na sýrové tyčinky, které používáme jako pohoštění při různých příležitostech.

Palačinky, langoše a karbanátky

Strouhaným sýrem sypeme palačinky, které jsme naplnili slanou náplní (např. špenátovou). Kdo chce, může plněné palačinky ještě krátce zapéct. Sýrem a zeleninou zdobíme vaječné omelety, sýr do nich přidáváme buď už v průběhu pečení nebo až na talíři. Strouhaný sýr je výborný do karbanátků a placiček, budou s ním ještě chutnější. Sypeme jím langoše, které jsme ochutili utřeným česnekem a kečupem.

Pokrmy zapečené na plechu

Strouhaný sýr je oblíbenou součástí zapékaných bramborových, těstovinových a zeleninových jídel. Dá jim výbornou chuť a zlepší jejich vzhled - po jeho přidání bude mít povrch pokrmu krásně nazlátlou barvu. Přidáváme ho až ke konci pečení a zapékáme ho jen kratší dobu. Jinak by se snadno připálil a zhořkl by.

Pokrmy sypané sýrem

Když se chystáme sýr použít na posypání (např. těstovinových jídel), strouháme ho až na poslední chvíli, aby zůstal chladný, a podáváme ho v misce. Každý strávník si ho nasype sám až těsně před jídlem. Jinak se sýr na horkém pokrmu rozpustí a tvoří při jídle tenká dlouhá vlákna. Strouhaným sýrem sypeme při podávání rizota a těstoviny, které na talířích dozdobíme rajčatovou ochucenou omáčkou.

I když sýr můžeme koupit už nastrouhaný, levněji vyjde, když si ho sami nastrouháme. A pokud ho nastrouháme více než zrovna potřebujeme, jednoduše ho zmrazíme. Z mrazničky ho znovu podáme až těsně před použitím.
Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům