Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Nastrouhaný sýr dovede vylepšit chuť a lákavý vzhled mnoha pokrmů. Na strouhání nejčastěji používáme Eidam a Goudu, ale můžeme použít i Ementál, Mozzarellu, Parmezán a další. Některá jídla sýrem sypeme až po tepelné úpravě, jiné pokrmy se tepelně upravují společně se sýrem.
Strouhaný sýr
Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do karbanátků. Chuťově vylepší v troubě zapékaná jídla, rizota a vařené těstoviny. Nastrouhaný sýr přidáváme do mnoha oblíbených pomazánek. Struhadlo se po strouhání sýrů hůře čistí, proto ho natřeme před strouháním lehce olejem - sýr se pak na struhadlo nebude lepit.
Pizza, minipizza a sýrové tyčinky
Sýrem sypeme pizzu teprve po jejím krátkém zapečení - pak bude mít nejlepší chuť. Pokud sýr dáme na pizzu hned při vložení do trouby, nejspíš jeho povrch příliš ztmavne a ztratí chutnost i vláčnost. Strouhaný sýr je součástí těst na sýrové tyčinky, které používáme jako pohoštění při různých příležitostech.
Palačinky, langoše a karbanátky
Pokrmy zapečené na plechu
Strouhaný sýr je oblíbenou součástí zapékaných bramborových, těstovinových a zeleninových jídel. Dá jim výbornou chuť a zlepší jejich vzhled - po jeho přidání bude mít povrch pokrmu krásně nazlátlou barvu. Přidáváme ho až ke konci pečení a zapékáme ho jen kratší dobu. Jinak by se snadno připálil a zhořkl by.
Pokrmy sypané sýrem
Když se chystáme sýr použít na posypání (např. těstovinových jídel), strouháme ho až na poslední chvíli, aby zůstal chladný, a podáváme ho v misce. Každý strávník si ho nasype sám až těsně před jídlem. Jinak se sýr na horkém pokrmu rozpustí a tvoří při jídle tenká dlouhá vlákna. Strouhaným sýrem sypeme při podávání rizota a těstoviny, které na talířích dozdobíme rajčatovou ochucenou omáčkou.
Komentáře