Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Knedlíky nebo šišky po uvaření mrazíme rozložené a pak sesypeme. Těsto ze syrových brambor lze krátce uchovat v chladničce, ale bramborové těsto z vařených brambor je nejlépe zpracovat hned čerstvé, protože stáním řídne vlivem soli. Těsto ze syrových brambor zase černá vlivem kyslíku.
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat těsto z vařených brambor
Těsto z vařených brambor na noky nebo knedlíky neskladujeme ani nemrazíme, protože se stáním mění jeho konzistence, která nepříznivě ovlivní konečný výsledek.
Mrazit můžeme hotový uvařený pokrm (např. knedlíky a šišky), který rozmrazíme v pokojové teplotě a pak ohřejeme v páře. Knedlíky nebo šišky po vychladnutí mrazíme rozložené na tácku a pak sesypeme. V mrazničce vydrží asi půl roku. V chladničce můžeme uvařené pokrmy skladovat asi 3 dny.
Jak uchovat těsto ze syrových brambor
Těsto ze syrových brambor (na bramboráky) vlivem kyslíku po čase černá. Dočasně a částečně tomu předejdeme spařením nastrouhaných brambor horkým mlékem. Těsto, které hned nespotřebujeme, můžeme uchovat v chladničce asi 2 dny. V případě potřeby sebereme a vyhodíme vrchní zčernalou vrstvu, těsto zamícháme a můžeme smažit.
Jak připravit bramborák s masovou směsí
Těsto nemrazíme, protože namrzlé brambory by zesládly. Mrazit můžeme hotové bramboráky - mrazíme je proložené fólií, aby se neslepily.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Komentáře