Jak vyrobit pesto z libečku? Bude báječné do polévek a k těstovinám
Libeček je oblíbenou trvalkou, kterou rádi vysazujeme na naše zahrady. Rostliny libečku jsou pěkné na pohled a přináší bohatý užitek. Pěstujeme je kvůli aromatickým listům a ty jsou nejchutnější brzy na jaře.
Listy libečku používáme především do polévek a bramborových jídel, ale můžeme je přidat na dochucení celé řady dalších pokrmů, včetně masových. Libečku vždy stačí pouze malé množství, protože jeho chuť je výrazná. Přebytek libečku snadno zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit libečkové pesto
Postup výroby pesta zvládneme během chvilky:
- Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme (nebo jemně pokrájíme) a smícháme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej).
- Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček.
- Navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
- Pesto odebíráme podle potřeby na dochucení jídel např. polévek nebo karbanátků. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
- Do pesta můžeme přidat také ořechy nebo semínka, trvanlivost pesta je pak kratší.
Pesta používáme na dochucování mnoha jídel. To libečkové se hodí do polévek, pomazánek, zapékaných jídel, karbanátků, do masových marinád i pod maso.
Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výbornou polévku našich babiček a potřebovat do ní budete také libeček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pesto z medvědího česneku v pěti krocích: Volně rostoucí bylinku snadno uchováte pro pozdější využití
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Komentáře