Sklízejte plodiny ve správném čase, abyste si dopřáli jejich dokonalou chuť
Sklizeň je proces, během něhož sbíráme zralé plodiny a plody ze svých zahrádek. V každém ročním období dozrávají jiné plodiny, a to v čase, kdy mají nejlepší velikost, konzistenci a především chuť.
Sklizeň v jednotlivých ročních obdobích
Každé roční období je ideální pro sklizeň určitého ovoce a zeleniny.
Jaro
- V jarních měsících se sklízejí nebo vysazují různé druhy zeleniny, jako jsou špenát, ředkvičky, salát, čerstvý hrášek a jarní cibule.
- Také začínají sklizně ovoce, jako jsou jahody a maliny, které dozrávají brzy na jaře.
Léto
- Léto je sezónou pro sklizeň mnoha druhů ovoce včetně třešní, borůvek, jahod, broskví, meruněk, hroznů, jablek a hrušek.
- Zelenina, jako jsou rajčata, okurky, papriky a baklažány, dozrává a je sklízena. Na začátku léta se také sklízí česnek, na konci léta pak cibule.
Podzim
- Podzim je sezónou pro sklizeň dalšího ovoce, jako jsou hrozny pro výrobu vína, jablka, hrušky, a také ořechy, jako jsou lískové ořechy a vlašské ořechy.
- Zelenina, jako jsou dýně, červená řepa, brambory, celer a mrkev nebo kukuřice, je sklízena na podzim a často se používá v tradičních podzimních pokrmech.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 4 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 7 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Djerbské rizoto je šťavnaté díky masu a voňavé po koření. Takhle snadno se dělá
Kynuté knedlíky trochu jinak: Nadýchaný alpský knedlík maxi velikosti s mákem a vanilkovou omáčkou chutná božsky
5 kroků pro dokonalou „čínu“: Vyzkoušeli jsme smažení jídel a zeleniny na asijský způsob. Dá se to zvládnout bez woku a na indukci?