Vakuování potravin: Jaké potraviny jsou vhodné pro vakuování
Pro vakuování se hodí téměř všechny potraviny. Nejvhodnější jsou ty suché, které pak vydrží v chladnu i několik let. Jsou však potraviny, které vakuováním ztratí chuť a vlastnosti čerstvé suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Které potraviny můžeme vakuovat
V podstatě můžeme vakuovat všechny potraviny:
- Ovoce, zeleninu, zelené a zeleninové saláty, ovocné dřeně a pyré.
- Pečivo, moučníky, sušenky, koláče s ovocem, buchty, bábovky.
- Maso, zvěřina, ryby, mořské plody, uzeniny a párky.
- Hotová jídla, vařené přílohy, omáčky, polévky, zbytky masa.
- Suché potraviny - rýže, těstoviny, obiloviny, luštěniny.
- Pochutiny - káva, koření, zelené bylinky a natě, ořechy, semínka.
Které potraviny není vhodné vakuovat
Vysátím vzduchu se balíček prudce stáhne, proto některé potraviny nevakuujeme:
- Měkké pečivo, moučníky s krémem, čerstvý chléb.
- Celé ryby, jejichž tenké ostré kostičky mohou proděravět sáček.
- Syrové maso, které už máme delší dobu v lednici.
- Mražené potraviny, které rozmrazíme, už nesmíme vakuovat.
- Syrové houby se paradoxně kazí rychleji, musíme je předem uvařit.
- Banán a měkké ovoce zavakuujeme jen v případě mražení.
- Česnek a cibule produkují plyny, které mohou narušit vakuum.
- Brukvovitou zeleninu (květák, zelí) předem blanšírujeme.
- Teplé potraviny nikdy nevakuujeme, musí mít alespoň pokojovou teplotu.
Víte, jak správně blanšírovat zeleninu? Možná by vám pomohlo naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 2 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
Komentáře