Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše
Zdroj: Toprecepty, mika59

Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená klasika, co si to trochu ozvláštnit? Zkuste naše tipy na plněné krokety z přebytečné kaše nebo křupavé brambůrky, které poslouží i jako samostatná dobrota třeba k televizi nebo na večírek.

Krokety, jak je neznáte

Hledáte nové nápady na přílohy z brambor? Zkuste to originálně a uvidíte, že se zamilujete vy i vaše rodina! I něco tak obyčejného jako brambory totiž dokáže překvapit. Hitem internetu jsou domácí brambůrky, které je možné podávat jako přílohu, ale také je zobat u televize nebo na večírku. Připravené je máte za 15 minut a upečené za půl hodinky. Trik je ve směsi smetany, sýra a koření, v níž se brambory pečou. Brambory nejprve omyjte a ve slupce je buď překrojte na poloviny, nebo nakrájejte na plátky podle toho, zda je budete podávat samostatně, či jako přílohu. V kastrůlku si rozpusťte máslo a to pak nalijte na plech. Na máslo navrstvěte strouhaný parmazán, nasypte sušený česnek, opepřete a posolte. Na tuto směs pak poklaďte brambory a pečte na 200°C. Tip: Po upečení nechte brambory trochu odstát: kdybyste je sundali hned, sýrová vrstva by zůstala na plechu.

Výbornou bramborovou přílohou jsou domácí krokety. Pokud je chcete vyrobit levně, stačí vám zbytek bramborové kaše z jiného jídla. Nechte ji vychladit v lednici, posléze do ní vyklepněte vejce, rozmíchejte a zahustěte kaši hrubou moukou tak, aby z ní šly tvarovat válečky. Ty už pak jen osmažte na oleji, anebo je hoďte do friťáku. Tip: Chcete-li krokety vylepšit, můžete do nich před vytvarováním přidat trochu strouhaného sýra, například goudy nebo mozzarelly. Vznikne tak božská tekutá sýrová náplň. Sýru ale nedávejte moc, aby vám nevytekl ještě před rozkrojením.

Chce to kus uzeného!

Brambory zapečené s kouskem slaniny nebo šunky jsou naprosto dokonalá kombinace. Zkuste třeba americké brambory v županu; stačí brambory omýt, nakrájet na měsíčky a každý jeden pak obalit plátkem slaniny. Tip: Aby vám župan držel na místě, připevněte jej k bramboře pomocí párátka. Pokud patříte k fanouškům uzenin, nakrájejte brambory na plátky, k nim přikrájejte kvalitní klobásku, cibuli a všechno to hoďte na plech. Zakápněte olejem, osolte, opepřete, promíchejte a nechte zapéct. Je to vynikající příloha třeba k maďarskému guláši.

Další variantou je brambory omýt a po straně je nařezat tak, že vznikne jakýsi ježek. Do jednotlivých „přihrádek“ je pak možné vložit kousek špeku, ale také třeba plísňový sýr, ideálně nivu. Anebo obojí. Pečte na 200°C asi 30 minut a pak podávejte jako přílohu, či jako samostatné jídlo například s dipem z bílého jogurtu, sekaného kopru, soli a pepře.

Když už jsme u toho, klasické šťouchané brambory se dají rovněž ozvláštnit bylinkami. Skvěle se do nich hodí petržel, můžete do nich ale přimíchat i na kostičky nakrájenou, dokřupava vypraženou slaninku nebo třeba vařený hrášek.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více