Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jakých hub uvaříme nejlepší omáčku? Kromě čerstvých poslouží i mražené nebo sušené
Zdroj: Top recepty

Mezi omáčkami naší kuchyně vyniká několik, které se řadí k našim nejmilejším. Houbová mezi ně určitě patří. Stejně jako jsou rozdílné druhy hub a jejich chuť, tak se svou chutí liší i omáčky, do kterých houby přidáváme.

Pod názvem "houbová omáčka" si obvykle představíme výbornou smetanovou omáčku, kterou podáváme často s knedlíkem nebo s bramborami, těstovinami a rýží. Kdo chce, přidá k omáčce na talíř ještě plátek masa nebo vařené vajíčko, ale pochutnáme si na ní i jen tak. Jsou ještě další omáčky s houbami než smetanové. Mohou to být např. různé guláše, které výborně chutnají s chlebem, nebo rajčatové omáčky k těstovinám. Houby dávají našim jídlům nový rozměr a variant jejich využití v omáčkách je opravdu mnoho.

Jaké houby do omáčky

Jaké houby použijeme, to záleží především na tom, co zrovna máme k dispozici. Dobrá omáčka se dá uvařit z ledajakých hub a obvykle vezmeme za vděk "těmi", které jsme donesli z lesa v košíku. A když nejsou po ruce zrovna houby lesní, pochutnáme si i na koupených.

Z jakých hub jsou nejlepší

Omáčky vaříme nejen z jednoho druhu hub, ale i ze směsí. Stejně jako smaženice je nejlepší z více druhů, tak i na houbové omáčce ze směsi hub si pochutnáme. Jen je potřeba zvolit vhodnou kombinaci hub, které se k sobě hodí. Nejčastěji kombinujeme různé hřibovité houby, ale nebojte se k nim přidat klouzky nebo žampiony.

Přestože omáčky z čerstvých hub jsou nejlepší, dobře poslouží houby mražené nebo sušené. Postup je podobný, jen houby sušené doporučujeme dopředu namočit.

Víte, že výbornou houbovou omáčku můžete připravit i za použití pomazánkového másla? Na postup se můžete podívat v následujícím videu.

A jaké houby máte rádi do omáček vy? Vaše tipy nás zajímají, můžete nám je napsat do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky