Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Velikonoce jsou období přicházejícího jara a jedná se zároveň o nejdůležitější křesťanské svátky. Odedávna k nim také patří pečení báječných dobrot. Mezi nejobvyklejší druhy velikonočního pečiva patří jidáše, beránek či mazanec.
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají jidáše většinou tvar stočeného provazu, který symbolizuje smutný konec tohoto neblaze proslulého Ježíšova učedníka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a proč se pečou jidáše
Jidáše bychom podle starých zvyklostí měli péct na Zelený čtvrtek jako připomínku této události. Tento den je zároveň považován za den odpuštění. Podle lidové tradice jidáše konzumujeme proto, abychom se uchránili před nemocemi - měly by nám přinést pevné zdraví.
Jidáše se připravují ze sladkého kynutého těsta na způsob vánočky či mazance. Ještě horké se potírají rozpuštěným medem s trochou másla. Vytvarovat je můžeme do tvaru stočeného provazu či různých pletenců, copánků či pletýnek.
Jak se zadělává na těsto a pečou jidáše vám poradí následující videorecept, který vás provede krok za krokem postupem - podle něho si můžete tuto tradiční sladkou dobrotu připravit. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Kdy dát česnek do česnečky? Dobré načasování je základem výtečné chuti této polévky
Komentáře