Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
Lečo je specialitou maďarské kuchyně, která nerozlučně patří k našemu letnímu vaření. Potřebujeme hlavně dobře vyzrálá rajčata, papriky a cibuli, vaření je pak záležitostí chvilky a záleží už na nás, jak lečo tentokrát doplníme nebo ochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché vaření s chutným výsledkem
Podle základního poměru budeme potřebovat jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Cibuli nakrájíme a necháme na tuku zesklovatět. Někdo používá olej, jiný sádlo - záleží na nás, čemu dáme přednost. Přidáme nakrájenou papriku, výborná je zelená, ale pokud máme pěkně vybarvenou kapii, určitě ji také použijeme. Cibuli dusíme společně s paprikou a průběžně mícháme. Teprve po chvíli přidáme nakrájená rajčata. Komu vadí slupky z rajčat, může je předem oloupat.
Jak lečo doplnit
Pokračujeme v tepelné úpravě pokrmu za občasného promíchávání. Posolíme ho, případně ještě dochutíme, a vaříme do zhoustnutí. Takto připravené lečo je vhodné rovnou k jídlu. Můžeme ho ale také během vaření doplnit přídavkem uzeniny nebo vajec. Konzumujeme ho často s pečivem - jako rychlé letní jídlo. Výborně chutná s obyčejnými rohlíky nebo s křupavými bagetami.
Jak se dá využít lečo
Lečo nám bude chutnat doplněné další zeleninou nebo kořením (hodí se do něj např. cuketa, lilek, česnek, bazalka). Pokrm se dá jíst s bramborami, s knedlíkem i těstovinami. Můžeme ho dát na špagety a doplnit strouhaným sýrem. Lečo je také výborné pod maso i pod sojové kostky a hodí se k zapékání. Pokud ho dostatečně zahustíme, je výborné na pizzu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Květákový steak
Přidáno před 14 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 16 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 22 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Komentáře