Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Okurky jsou oblíbenou plodovou zeleninou, kterou často pěstujeme ve sklenících nebo fóliovnících. Na pěstování jsou poměrně náročné, protože mají vysoké nároky na zálivku, prostor i sluneční svit. Současně nemají rády vlhko.
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim nějakou oporu, ke které je budeme vyvazovat. Rostliny díky tomu budou více chráněné před houbovými chorobami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po čem pnout okurky
Rostliny můžeme vyvazovat až do výšky dvou metrů.
- Naprostým minimem, které pro okurky můžeme udělat, je zatlučení dvou tyčí do země, ty spojíme třetí tyčí a k ní navážeme dlouhý dvojitý provázek, který spustíme k zemi. Na něm v rozestupech uděláme uzlíky, aby nám vznikly kapsy, kterými budeme protahovat rostoucí okurku. Jakmile okurka povyroste a bude potřebovat oporu, protáhneme její vrcholek prvním očkem a dál jak rostlina poroste, budeme pokračovat směrem vzhůru.
- Profesionálnější jsou ale sítě. Ty zakoupíme v každém zahradnictví. Napneme je v blízkosti okurek a podle potřeby jimi vrcholky rostlin provlékáme. Při instalování sítí je třeba myslet na to, aby nám síť později nepřekážela při sklizni. Jakmile bude porostlá okurkami, už s ní nehneme.
- Pnutí okurek na oporách má několik výhod - ušetříme dost místa, ale hlavně bude rostlina vzdušnější, vlhkost na listech bude snáze osychat a plody budou lépe dozrávat.
Z jedné rostliny můžeme sklidit 20–50 kusů okurek a tak je dobré mít v zásobě několik tipů na jejich zpracování. Jedním z nich je pikantní okurkový salát, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře