Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangold má krásnou barvu listů i řapíků
Zdroj: Pixabay, MabelAmber

Mangold je skvělá zelenina, která se může uplatnit v kuchyni na mnoho způsobů. Jeho listy mohou být přidány do polévek, dušené zeleniny, pod maso i do slaného koláče. Řapíky se využijí podobně jako chřest v salátech nebo v podobě zdravé přílohy.

Mangold je zelenina krásná na pohled

Nápadné listy mangoldu mohou mít různou barvu, nejen tradiční zelenou, ale také žlutozelenou a dokonce i fialové odstíny. Co ale opravdu zaujme, je nádherná barva řapíku a žilkování. Řapíky bývají barevně odlišné od plochy listu a najdeme na nich škálu barev od bílé a žluté přes oranžovou a červenou až po vínovou.

Jak se mangold vaří?

Před kuchyňskou úpravou je důležité si uvědomit, že by listy mangoldu neměly být vařeny déle než 4 minuty, protože zelenina při delší tepelné úpravě ztrácí živiny. Syrové mladé lístky skvěle chutnají v zeleninových salátech nebo pomazánkách. Nakrájené listy si můžeme rovněž zamrazit a použít později.

Silné a dužnaté mangoldové řapíky lze využít obdobně jako chřest. Výhodou je výrazná barevnost řapíků, kterou oceníme například v pestrých salátech. Jelikož jsou stonky tužší než listy, řapíky vaříme samostatně nakrájené na špalíčky nebo menší kolečka.

Nakrájené řapíky se vkládají do vroucí osolené vody, povaří asi 5-7 minut podle velikosti kousků a ihned zchladí studenou až ledovou vodou. Tím se přeruší var a mangold si zachová krásnou barvu a křupavost. 

Při nákupu mangoldu je třeba být obezřetní. Staré listy totiž bývají hořké a houževnaté. Hořké mohou být i listy rostlin, které nebyly dostatečně zalévány. Čerstvý a dobře opečovávaný mangold poznáme snadno. Stačí, když sáhneme na řapík, který by měl při rozlomení krásně „lupnout“ – jen tak poznáme, že je opravdu křehký a tudíž i chutný.

Listy mangoldu nahradí špenát

I když jsou si mangold a špenát velmi podobní, přeci jenom mezi nimi existují rozdíly. Mangold má o něco výraznější chuť s lehce ořechovým nádechem. Při správné úpravě nechutná palčivě ani ostře.

Méně známý je fakt, že mangold byl v Čechách znám již před 300 lety, a dokonce byl ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Až později ho zatlačil do pozadí právě jeho drobnější příbuzný špenát.

A i když jsou mangold a špenát velmi podobné zeleniny a obě jsou skvělým doplňkem pestré stravy, nabízejí odlišné možností pro uplatnění. Bylo by tedy dobré do jídelníčku zařadit oba a užívat si jejich jedinečné chutě!

Mangold můžeme pěstovat od jara do podzimu

Pěstování mangoldu není náročné a daří se i v domácích podmínkách. Stačí, když mangoldu dopřejeme středně těžkou, dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. Semena se vysévají přímo do záhonu do hloubky 2 až 4 cm na vzdálenost 8 až 12 cm a řádky by měly mít odstup alespoň 30 cm. Stačí jen přiměřená zálivka a občasné přilepšení dusíkatým hnojivem.

Když zasejeme mangold v průběhu dubna, užijeme si květnovou sklizeň. Druhý osev se provádí v druhé polovině léta a sklízí se na podzim. Mangoldu svědčí blízkost cibule, salátu nebo keříčkových fazolí.

Náš tip: 

O mangoldu už něco víme, teď ještě vyzkoušet, jak skvěle chutná. Přidejte ho třeba do slaného koláče s lososem podle videoreceptu, v němž pouze špenát nahradíte právě za výraznější mangold.

Zdroje informací:

ZahradkarskaPoradna.cz: Jak vypěstovat mangold, zdravou zeleninu plnou vitaminů
Wikipedia.org: Mangold

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Naposledy jste si prohlédli