Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
Zdroj: Pixabay, Congerdesign

Máta je nenápadná středomořská bylinka, která klame svým křehkým tělem. Její aromatické lístky si oblíbili kuchaři v teplé i studené kuchyni, milují ji léčitelé a hojně se užívá i v kosmetice.

Máta, pochoutka antických bohů

O mátě psal už Hippokrates či Aristoteles a jejím milovníkem byl i geniální Leonardo da Vinci. Ke svému jménu přišla podle pověsti, když Persefona, manželka boha podsvětí Hada, kvůli své žárlivosti proměnila nymfu Minthe na rostlinu.

Filozof Aristoteles prý Alexandru Velikému radil, aby svým vojákům nedovoloval konzumovat tuto rostlinu. Její afrodiziakální účinky by totiž podle jeho výkladu mohly odpoutat pozornost vojáků od boje. Jihoameričtí indiáni ji také rádi používali – odtud prameni i kořeny koktejlu Mojito, jenž se stal populárním díky Ernestu Hemingwayovi.

Máta, respektive mentol je synonymem pro osvěžení. A čím si nás tak získala? Nejčastěji se nám tato chuť a vůně spojuje se svěžestí a vyvolává v nás chladivý pocit. Je to tak trochu podfuk od přírody, protože máta sama o sobě neochladí, ale při styku s pokožkou a sliznicemi spustí tepelné receptory, které vyšlou signál o ochlazení do našeho mozku.

Nejradši a nejčastěji si tento pocit osvěžení dopřáváme u žvýkaček, v čokoládě, čaji a nápoji, lístky zdobíme dezerty s čokoládou nebo jogurtem. V domácnosti se z máty vyrábí například domácí mátový sirup, mátový olej a čaj z čerstvé máty nebo mátová zmrzlina.

Skvělá je také omáčka ke grilovanému masu z jogurtu a máty anebo v hrachové polévce. Osvěžující je voda s mátou a citronem anebo nesmrtelné Mojito.  

Připravit si můžeme například mátové pesto. Snadno se přichystá jen za pomoci tyčového mixéru a hodí se například do salátu, ke grilované zelenině anebo jako dochucení brambor. Do misky dáme velkou hrst čerstvých lístků máty, přidáme kešu nebo mandle, zakápneme extra panenským olivovým olejem a citronem, na dochucení přidáme stroužek česneku, sůl a pepř. Rozmixujeme a skladujeme v chladničce.

Skvělý a plný barev i chutí je salát s mátou. Kombinace zeleniny, čerstvé máty a pikantního dresingu tvoří skvělý hlavní chod nebo přílohu ke grilovanému masu.

Do salátové mísy vložíme uvařenou cizrnu (vhodná je i čočka nebo bílé fazole), přidáme pečené papriky, nakrájenou salátovou okurku a nasekané listy máty, promícháme a posypeme nadrobenou fetou. Zalijeme dresinkem, který vznikne smícháním extra panenského olivového oleje, třeného česneku, citronu, hořčice soli a pepře.

Máta není náročná na stanoviště ani pěstování. Stačí jí slunce a vydatná zálivka s občasným přihnojením. Bude se nám bujně množit výhonky, které snadno překonají i obrubníky a jiné důmyslné zátarasy a do několika let jí máme plný záhonek. Proto zahrádkáři doporučují pěstování v truhlíku.

Nejchutnější a nejvoňavější je samozřejmě máta čerstvě utržená, ale i sušená nám udělá dobrou službu. Průběžně sbíráme mladší lístky nebo celé výhonky. Rostlinku nenecháme přerůst, její účinky pak ztrácí na síle.

Nejlepší doba sklízení za účelem sušení je odpoledne, kdy rostlinky mají nejméně přirozené vlhkosti. Výhonky svážeme do svazku a zavěsíme ve tmavé místnosti s přirozenou cirkulací vzduchu. K sušení se nedoporučuje používat sušičku.

Zdroje informací:

Semena.cz: Máta peprná

Wikipedia.org: Máta

The clever meal: 18 Refreshing mint recipes

 

 

 

Recepty k tomuto článku