Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
Zdroj: zdroj: Profimedia a Toprecepty.cz, koláž Toprecepty

Světově proslulý český spisovatel Karel Čapek hodně cestoval a na cestách rád ochutnával místní speciality. Proto předpokládal, že i zahraniční turista v Praze nepůjde hned do muzea, ale zastaví se v hospodě.

Melancholie přežraného hroznýše

K české hospodě, tedy k obvyklému jídelníčku a způsobu servírování měl Karel Čapek spoustu výhrad.

V jednom z pravidelných fejetonů, které vycházely v nedělních Lidových novinách, si v roce 1923 postěžoval, že v jídle jsme zaostali v mladší době bronzové, kdy „kvetoucí tuk stékal po vousech hrdinů“.

„Vousy i hrdinství pominuly, jenom ten tuk stéká dál. Jsem stejně vzdálen vegetariánství jako pacifismu, abstinence… a jiných kulturních pověr; ale to výlučné masožravectví našich hospod, ten nedostatek invence, ta vepřová a hovězí masívnost mne skličují. Po takovém obědě mne přepadá melancholie přežraného hroznýše; mám vidiny, blouzním o misce brunátně zeleného špenátu, o kadeřavé světlosti salátových hlaviček, o jemných silicích šťavnatých plodů, o plynoucí vodě, oblacích na nebi, vánku vonném a svěžím, tak jako sní vězeň o svobodě.“

Správná etiketa stolování

Čapek v českých hospodách i lepších restauracích postrádal ovoce a zeleninu. S nostalgií tak vzpomínal na dělníka, který v obyčejné pařížské hospůdce obědval salát.

Sám slavný spisovatel měl sice rád francouzskou nebo italskou kuchyni, nebyl v jídle nijak vybíravý, spokojil se s docela obyčejnými českými pokrmy. Dával ale přednost odlehčeným verzím jídel, doplněným čerstvou zeleninou a ovocem. Potrpěl si na správnou etiketu stolování a na vkusně prostřený stůl.

Svíčková pro Masaryka

Ve vile, kde žili Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová, vařila služebná Alžběta Venhodová. Právě ta prostírala a servírovala i významným návštěvám, které si Karel Čapek zval na oběd. Častým hostem byl i prezident Masaryk a jeho syn Jan, jim Alžběta většinou připravovala svíčkovou.

Karel Čapek snídal poměrně pozdě, nejraději loupáky s máslem a slabou kávu se smetanou. Oběd byl u Čapků později, až kolem jedné hodiny. Z polévek preferoval vývary nebo slepičí kaldoun, hlavním jídlem byly někdy jen bramborové placky, rád měl ale i skopové maso na divoko a již zmíněnou svíčkovou omáčku, nepohrdl také koprovkou. Následovala káva a zákusek.

Večeře u Čapků byly hodně pozdní, až kolem 22. hodiny, tedy poté, co se z divadla vrátila paní Olga. Spisovatel si rád pochutnával na dobrých paštikách, favoritem byla pražská paštika s lanýži, ale i z husích jater.

Smažené palačinky se špenátem

Víte, co Alžběta Vendohová nejčastěji pro Karla Čapka připravovala? Palačinky plněné špenátem, obalené v trojobalu a osmažené.

Pokud byste chtěli vyzkoušet zamilované jídlo Karla Čapka, budete potřebovat:

  • ¾ litru mléka
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • olej na smažení
  • špetku soli

na náplň

  • 1 lžíce oleje
  • 500 g špenátu
  • 3 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení

Nejprve si připravte špenátovou náplň (tu si můžete udělat i den dopředu). Špenát omyjte a vodu setřepte, cibulky a česnek očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát na nudličky.

Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, nasypte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek, nechte krátce rozvonět a přidejte špenát. Osolte, opepřete, nechte podusit, vmíchejte vejce a nechte ho ztuhnout.

Směs na palačinky dobře promíchejte a prošlehejte, rozpalte na pánvi olej a upečte tenké palačinky. Potřete je náplní, zaviňte, obalte je v trojobalu a usmažte. Servírujte s bramborem nebo jen se zeleninovým salátem.

Zdroje informací:

lidovky.cz: Karel Čapek: Hlas nevlastenecký

itesco.cz: Karel Čapek a jeho kuchyně: Co rád jedl a jak stoloval slavný český spisovatel?

dotyk.cz: Jaké jídlo miloval Karel Čapek: Udělejte si jeho vynikající rychlé palačinky

Recepty k tomuto článku

Marie