Cuketové muffiny jsou vláčné a plné chutí. Spotřebujete i zbytky z lednice, navíc je dokáže upéct každý, a to velmi rychle
17. 7. 2023 Ostatní
Cukety na všechny způsoby. Právě tak v současnosti vypadají mnohé české a moravské kuchyně. Úroda je totiž taková, že docházejí klasické recepty, jak zeleninu upravit. Zkuste tedy netradičně použít cuketu do muffinů, budou díky ní krásně vláčné.
Využijte, co dům dá
Po několika týdnech, kdy na zahradách dominuje nadúroda cuket, je velmi složité stále vymýšlet, jak tuto surovinu ještě využít a být při tom originální. Kdo už upekl perník, uvařil polévku nebo cuketu použil třeba do ratatouille, hledá další způsoby úpravy. Přitom se stačí podívat do lednice, jaké potraviny nám „zbyly“ a použít je do jednoduchého receptu.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se experimentů
Muffiny z cukety totiž mohou obsahovat třeba zbytky šunky či salámu, skvěle se do nich hodí sýr, a to jak eidam, tak třeba feta, perfektně v nich vynikne i paprika. Nebojte se ovšem ani experimentovat s kořením a do těsta na muffiny si přidejte to, co máte nejraději.
Cuketové muffiny
Na přípravu 12 kusů (standardní plech na muffiny) vynikajících cuketových pochoutek budete potřebovat: 150 g cukety, 2 vejce velikosti M, 180 ml polotučného mléka, 40 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 130 g sýru cottage, 160 g hladké špaldové mouky, 60 g šunky, 70 g tvrdého sýra, ½ papriky (např. čerstvé či sterilované kapie).
Jak na to?
- Do mísy najemno nastrouhejte čerstvou cuketu . Osolte ji a nechte pár minut odpočívat. Přes cedník odstraňte vodu, kterou cuketa pustí.
- Do další nádoby si připravte mouku, do níž přidejte prášek do pečiva a sůl. Postupně přimíchávejte mléko, cottage a vejce velikosti M.
- Šunku a sýr si nakrájejte na malé kousky, které vmíchejte do těsta.
- Přidejte cuketu a vzniklou směsí naplňte košíčky na muffiny.
- Naplněné košíčky vložte na plech na pečení muffinů.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Cuketa může způsobit, že bude špejle stále trochu vlhká, ale to není na škodu.
- Po vychlazení ozdobte muffiny proužky papriky.
Náš tip: Pro lehčí vyndání muffinů z košíčků použijte místo papírových ty silikonové, popřípadě místo plechu zvolte velkou silikonovou formu na muffiny.
Zkusili jste už vynikající cuketový bramborák? Jestli ne, nabízíme vám náš videorecept:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 4 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 19 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno 17. 6. 2024 08:22
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Přečtěte si Zobrazit více