Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doba vymýšlení receptů z natvrdo uvařených vajec, které po Velikonocích přebývají téměř ve všech domácnostech dodržujících tradice, je tady. Možností je spousta od pomazánek přes vaječnou tlačenku až po rolády plněné vejci. My jsme vyzkoušeli recept na nadívaná zapečená vejce podle věhlasné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Jak to dopadlo?

Nejslavnější kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové

Každý milovník dobrého jídla a především tradiční české kuchyně jistě o Magdaleně Dobromile Rettigové rozené Artmannové alespoň slyšel. Tato fortelná rodačka ze Všeradic na Berounsku neměla příliš šťastné dětství. Ještě před dosažením osmi let jí zemřeli všichni tři sourozenci i otec a ona vyrůstala se svou přísnou matkou, která ji vštěpovala smysl pro řád, pilnou práci a péči o domácnost.

To bylo zřejmě základem její pozdější tvorby, která se věnovala především vaření a uspořádání domácnosti. Její zájem o literaturu a všeobecný přehled se v její tvorbě rovněž promítá důrazem na vzdělání žen a dívek.

Po několika více či méně úspěšných pokusech o tvorbu literárních děl, které se většinou setkávaly s nelichotivou odezvou kritiků, se stala nejvýznamnější a dodnes vyhledávanou knihou její Domácí kuchařka s podtitulem Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské. Poprvé byla kuchařská kniha vydána v roce 1826, kdy Magdaleně Dobromile bylo 41 let.

Právě z této knihy jsme si vybrali recept na nadívaná vejce, který se v období Velikonoc hodí, neboť se něm využijí vařená vejce z pomlázky a není složitý na přípravu ani náročný na počet ingrediencí.

Nadívaná vejce podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Původní recept z kuchařské knihy Domácí kuchařka psané lidovým stylem a obsahující dobové výrazy zní:

„Uvař vejce natvrdo, rozkroj je v půli, žloutky vyndej a utři je s kouskem másla, dej k tomu ostrouhanou, ve smetaně máčenou a vymačkanou žemličku, zelenou petružel, trochu citronové kůry, trochu květu, osol to a dobře utři, pak tím vejce naděj a narovnej je na mísu máslem vymazanou. Co od nádivky zbude, dej k nim, polej je trochu smetanou, na každé vajíčko dej kouštínek másla, a nech to v troubě trochu upéci, hlediž ale k tomu, aby se to nevysušilo, sice by to bylo tuze mastné.“

Za redakci se přiznáváme, že logiku sdělení na úplném konci receptu (...aby se to nevysušilo, sice by to bylo tuze mastné) jsme nerozklíčovali, ale rádi si přečteme váš výklad v komentářích.

Jelikož Magdalena Dobromila byla podobně jako v mnoha dalších svých receptech skoupá na přesnější informace o gramáži a pečení, dala nám prostor pro improvizaci.

Naše nadívaná vejce podle původního receptu

Na nadívaná vejce jsme použili 4 vejce velikosti L, 1 lžíci másla + tenké plátky másla na naplněná vejce a máslo na vymazání formy, 1 starší rohlík, 50 ml smetany ke šlehání + trochu smetany na vejce, 1 lžíci nasekané petrželky, kůru z menšího citronu, špetku muškátového květu a špetku soli. Jak na to?

  1. Asi 4 dny starý rohlík rozdrobte nebo nastrouhejte, nechte pár minut ve smetaně a vymačkejte.
  2. Natvrdo uvařená vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Ty utřete s máslem a smíchejte s namočeným rohlíkem, petrželkou, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým květem a solí.
  3. Touto směsí naplňte vejce, vložte do pekáčku vymazaného máslem, na každé vejce nalijte trochou smetany a položte tenký plátek másla. M. D. Rettigová dále píše, že se zbylá nádivka může přidat do pekáčku. Nám ovšem po naplnění vajec a vytvoření většího kopečku nádivka nezbyla.
  4. Nadívaná vejce dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut, poté zvyšte teplotu na 200 °C a posledních 5 minut nechte opéct na grilu. Vytvoří to na vejcích křupavou krustu. My jsme za těchto podmínek pekli vejce v klasické elektrické troubě.

Jak nám chutnala nadívaná vejce?

Citronová kůra dává výsledné chuti zajímavou svěžest a kombinace s muškátovým květem určitě stojí za vyzkoušení. Příště bychom však přidali výraznější bylinky (medvědí česnek, pažitka,…) a strouhaný sýr na zapečení, které by pokrm o třídu pozvedly.

Lze dát vajíčka dětem? 

Jelikož nadívaná vejce podle slavné kuchařky obsahují muškátový květ, pak by jídlo neměly děti do 5 let vůbec konzumovat, byť je tam koření jen špetka. Pokud chcete dávat nadívaná vejce i svým ratolestem, zkrátka udělejte nádivku bez muškátu, i tak bude dobrá.

Náš tip: Podívejte se do galerie na postup krok za krokem

Fotogalerie - Nadívaná vejce podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Ukázat 4 fotografie

Zdroje informací:

Stoplusjednicka.cz: Magdalena Dobromila Rettigová
Cesky.radio.cz: Výročí slavné kuchařky
Kniha Domácí kuchařka, Magdalena Dobromila Rettigová
CPZP.cz: Kořeníme zdravě?

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více