Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilované kapie jsou atraktivní pro zdobení pokrmů studené i teplé kuchyně. Na jejich zaváření není nic složitého
Unsplash

Kapie, které se vyznačují výbornou chutí a lákavou barevností, jsou nejlepší čerstvé, ale budou se nám hodit i sterilované. Pokud jich máme dostatek z vlastní sklizně nebo z výhodného nákupu, snadno si je sami zavaříme.

Kapie nejprve omyjeme a zbavíme semen. Poté je nejlepší ještě jedno rychlé opláchnutí, zbavíme se tím zapomenutých semínek. Chvíli je necháme okapat a pustíme se do krájení. Obvykle je krájíme na úzké proužky, ale k zaváření jsou vhodné i větší části paprik (čtvrtky), které si až před použitím nakrájíme podle potřeby. 

Příprava kapií do sklenic

Nakrájené kapie rovnáme do zavařovacích sklenic, které musí být dobře vymyté (nejpohodlnější je použití sklenic se šroubovacími víčky). Můžeme je prokládat i zelenou nebo žlutou paprikou a cibulí, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Kdo chce, přidá koření, ale není to nutné. Výhodou je, že kapie se před zavářením nepředváří (na rozdíl např. od červené řepy). Díky tomu je základní postup úplně jednoduchý a rychlý. 

Jak připravit nejlepší nálev

Jednoduchý nálev připravíme svařením 8 dcl vody, 2 dcl octu, 1 lžíce soli a cukru podle chuti. Můžeme použít i jiný nálev podle některého ze zvolených receptů. Sklenice s připravenou kapií zalijeme nálevem, použijeme k tomu nálevku, abychom si nepokapali nálevem okraje sklenic. Na povrch zalitých kapií se obvykle doplní rovnou do sklenic pro typickou chuť ještě jedna až dvě lžíce obyčejného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový), není to však nutné. 
Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme tak, jak jsme zvyklí. Jednoduchou metodou je 20 min. sterilace na složené utěrce v hrnci, s malým množstvím vody. Po vytažení z hrnce sklenice necháme "dojít" do zchladnutí pod ručníkem. Nakonec je označíme rokem zavaření a uložíme na chladné a tmavé místo do komory. Kapie odebíráme podle potřeby.
 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky