Hitem internetu je rychlá cottage pizza jen ze dvou ingrediencí: Těsto připravíme do 5 minut, hodovat můžeme do půl hodinky

Milovníci pizzy mohou zajásat. Konec výčitkám z kalorického jídla. Tahle pizza, jejíž hlavní surovinou v těstě je cottage cheese, vrásky na čele ani pneumatiky na bříšku nezpůsobí. Příprava je snadná a chuť velmi dobrá!
Pizza z domácího těsta
Dostali jste chuť na pizzu a do pizzerie to máte daleko? Pizza těsto se samozřejmě dá vyrobit doma, ne každý si na něj ale troufne. Základní těsto na pizzu je totiž kynuté, a i když na něj potřebujete jen pár ingrediencí (tedy mouku, vodu, sůl, droždí a olivový olej), chcete-li vytvořit dokonalou pizzu s tenoučkým těstem uprostřed a křupavými okraji, vyžaduje to opravdu zručnost hodnou mistra pizzaře. Navíc takové těsto vyžaduje trochu času, neboť musí nějakou dobu kynout – těsto na pravou italskou pizzu dokonce kyne až 24 hodin, někdy dokonce i čtyři dny. Pokud tedy hledáte řešení na rychlé zahnání hladu nebo jen urgentní chuti na pizzu, příliš s ním neuspějete.
Článek z magazínu
Těsto na pizzu bez kynutí
Naštěstí však existuje spousta jednodušších variant na pizza těsto, které vyrobíte vcukuletu. Pak už je jen stačí obložit podle vaší chuti a můžete si během chvilky připadat skoro jako na někde v Itálii. Někdy se do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva, populární jsou rovněž alternativy z listového těsta a velkým hitem se stala i pizza z pomazánkového másla. Právě její alternativou je i cottage pizza, která nedávno zaplavila sociální sítě a mezi příznivci zdravějšího stravování a hubnutí si získala značnou popularitu.
I když by to možná její název sliboval, nejde o žádnou zvláštní specialitu, ale o jednoduchou pizzu, jejímž základem je snadné těsto vyrobené z jemného čerstvého sýra cottage. Tento sýr podobný tvarohu se vyznačuje nejen svou specifickou konzistencí s hrudkami plovoucími v syrovátce nebo přidané smetaně, ale i nízkým obsahem tuku. V těstě na pizzu se pak navíc pojí s rozmixovanými ovesnými vločkami, o dietnosti takového těsta tak rozhodně nemůže být pochyb. Rozhodně jde o méně kalorickou alternativu k těstu z pomazánkového másla. Navíc do něj nepotřebujete žádný tuk a ani vajíčka. Dobrou a také poměrně dietní volbou místo sýra cottage je i bílý řecký jogurt.
Jak na cottage pizzu?
Možná se to zdá neuvěřitelné, těsto se dá opravdu udělat jen ze dvou surovin a navíc chutná velice dobře. Ovesné vločky (celiaci mohou případně zvolit bezlepkovou alternativu) můžete případně nahradit obyčejnou samokypřicí moukou. A jak tedy těsto vyrobit?
Na 1 malou pizzu budete potřebovat: 150 g sýra cottage a 100 g ovesných vloček.
Postup: Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na jemnou moučku. Nasypejte ji do mísy, přidejte sýr a promíchejte. Pak z ingrediencí vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a nechte ji chvíli odpočinou. Pak kouli lehce poprašte moukou a vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem, potřete rajčatovým základem, obložte podle své chuti, a nakonec pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 20-25 minut).
Názorné video ukáže přesný postup:
Čím pizza těsto obložit?
A pokud potřebujete nějaké nápady, jakými dobrotami pizzu obložit, můžete se inspirovat následujícími kombinacemi:
- rajčatový základ + buvolí mozzarella + bazalka
- rajčatový základ + šunka + artyčoky + žampiony + olivy
- mozzarella + parmezán + provolone + gorgonzola
- rajčatový základ + sušená šunka + mozzarella + rukola
- rajčatový základ + mozzarella + paprikový salám + feferonky
- mozzarella + plátky brambor + čerstvý rozmarýn
- rajčatový základ + mozzarella + ančovičky + kapary + černé olivy
- rajčatový základ + mozzarella + brokolice/špenát + slanina
- rajčatový základ + lilek + cuketa + mozzarella + parmezán + rajčata + bazalka
Nakonec už jen zbývá popřát vám dobrou chuť!
Témata: pizza, italská kuchyně, ovesné vločky, cottage
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno před 1 hodinou

Můj játrový guláš
Přidáno před 14 hodinami

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno před 15 hodinami

Tvarůžková smaženka
Přidáno před 21 hodinami

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.