Hitem internetu je rychlá cottage pizza jen ze dvou ingrediencí: Těsto připravíme do 5 minut, hodovat můžeme do půl hodinky
31. 1. 2023 Vaření
Milovníci pizzy mohou zajásat. Konec výčitkám z kalorického jídla. Tahle pizza, jejíž hlavní surovinou v těstě je cottage cheese, vrásky na čele ani pneumatiky na bříšku nezpůsobí. Příprava je snadná a chuť velmi dobrá!
Pizza z domácího těsta
Dostali jste chuť na pizzu a do pizzerie to máte daleko? Pizza těsto se samozřejmě dá vyrobit doma, ne každý si na něj ale troufne. Základní těsto na pizzu je totiž kynuté, a i když na něj potřebujete jen pár ingrediencí (tedy mouku, vodu, sůl, droždí a olivový olej), chcete-li vytvořit dokonalou pizzu s tenoučkým těstem uprostřed a křupavými okraji, vyžaduje to opravdu zručnost hodnou mistra pizzaře. Navíc takové těsto vyžaduje trochu času, neboť musí nějakou dobu kynout – těsto na pravou italskou pizzu dokonce kyne až 24 hodin, někdy dokonce i čtyři dny. Pokud tedy hledáte řešení na rychlé zahnání hladu nebo jen urgentní chuti na pizzu, příliš s ním neuspějete.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na pizzu bez kynutí
Naštěstí však existuje spousta jednodušších variant na pizza těsto, které vyrobíte vcukuletu. Pak už je jen stačí obložit podle vaší chuti a můžete si během chvilky připadat skoro jako na někde v Itálii. Někdy se do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva, populární jsou rovněž alternativy z listového těsta a velkým hitem se stala i pizza z pomazánkového másla. Právě její alternativou je i cottage pizza, která nedávno zaplavila sociální sítě a mezi příznivci zdravějšího stravování a hubnutí si získala značnou popularitu.
I když by to možná její název sliboval, nejde o žádnou zvláštní specialitu, ale o jednoduchou pizzu, jejímž základem je snadné těsto vyrobené z jemného čerstvého sýra cottage. Tento sýr podobný tvarohu se vyznačuje nejen svou specifickou konzistencí s hrudkami plovoucími v syrovátce nebo přidané smetaně, ale i nízkým obsahem tuku. V těstě na pizzu se pak navíc pojí s rozmixovanými ovesnými vločkami, o dietnosti takového těsta tak rozhodně nemůže být pochyb. Rozhodně jde o méně kalorickou alternativu k těstu z pomazánkového másla. Navíc do něj nepotřebujete žádný tuk a ani vajíčka. Dobrou a také poměrně dietní volbou místo sýra cottage je i bílý řecký jogurt.
Mohlo by vás zajímat
Jak na cottage pizzu?
Možná se to zdá neuvěřitelné, těsto se dá opravdu udělat jen ze dvou surovin a navíc chutná velice dobře. Ovesné vločky (celiaci mohou případně zvolit bezlepkovou alternativu) můžete případně nahradit obyčejnou samokypřicí moukou. A jak tedy těsto vyrobit?
Na 1 malou pizzu budete potřebovat: 150 g sýra cottage a 100 g ovesných vloček.
Postup: Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na jemnou moučku. Nasypejte ji do mísy, přidejte sýr a promíchejte. Pak z ingrediencí vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a nechte ji chvíli odpočinou. Pak kouli lehce poprašte moukou a vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem, potřete rajčatovým základem, obložte podle své chuti, a nakonec pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 20-25 minut).
Názorné video ukáže přesný postup:
Čím pizza těsto obložit?
A pokud potřebujete nějaké nápady, jakými dobrotami pizzu obložit, můžete se inspirovat následujícími kombinacemi:
- rajčatový základ + buvolí mozzarella + bazalka
- rajčatový základ + šunka + artyčoky + žampiony + olivy
- mozzarella + parmezán + provolone + gorgonzola
- rajčatový základ + sušená šunka + mozzarella + rukola
- rajčatový základ + mozzarella + paprikový salám + feferonky
- mozzarella + plátky brambor + čerstvý rozmarýn
- rajčatový základ + mozzarella + ančovičky + kapary + černé olivy
- rajčatový základ + mozzarella + brokolice/špenát + slanina
- rajčatový základ + lilek + cuketa + mozzarella + parmezán + rajčata + bazalka
Nakonec už jen zbývá popřát vám dobrou chuť!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
Nejlepší těsto na pizzu: Dáte přednost klasickému kynutému nebo květákovému?
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala