Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu je rychlá cottage pizza jen ze dvou ingrediencí: Těsto připravíme do 5 minut, hodovat můžeme do půl hodinky
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Milovníci pizzy mohou zajásat. Konec výčitkám z kalorického jídla. Tahle pizza, jejíž hlavní surovinou v těstě je cottage cheese, vrásky na čele ani pneumatiky na bříšku nezpůsobí. Příprava je snadná a chuť velmi dobrá!

Pizza z domácího těsta

Dostali jste chuť na pizzu a do pizzerie to máte daleko? Pizza těsto se samozřejmě dá vyrobit doma, ne každý si na něj ale troufne. Základní těsto na pizzu je totiž kynuté, a i když na něj potřebujete jen pár ingrediencí (tedy mouku, vodu, sůl, droždí a olivový olej), chcete-li  vytvořit dokonalou pizzu s tenoučkým těstem uprostřed a křupavými okraji, vyžaduje to opravdu zručnost hodnou mistra pizzaře. Navíc takové těsto vyžaduje trochu času, neboť musí nějakou dobu kynout – těsto na pravou italskou pizzu dokonce kyne až 24 hodin, někdy dokonce i čtyři dny.  Pokud tedy hledáte řešení na rychlé zahnání hladu nebo jen urgentní chuti na pizzu, příliš s ním neuspějete.

Těsto na pizzu bez kynutí

Naštěstí však existuje spousta jednodušších variant na pizza těsto, které vyrobíte vcukuletu. Pak už je jen stačí obložit podle vaší chuti a můžete si během chvilky připadat skoro jako na někde v Itálii. Někdy se do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva, populární jsou rovněž alternativy z listového těsta a velkým hitem se stala i pizza z pomazánkového másla. Právě její alternativou je i cottage pizza, která nedávno zaplavila sociální sítě a mezi příznivci zdravějšího stravování a hubnutí si získala značnou popularitu. 

I když by to možná její název sliboval, nejde o žádnou zvláštní specialitu, ale o jednoduchou pizzu, jejímž základem je snadné těsto vyrobené z jemného čerstvého sýra cottage. Tento sýr podobný tvarohu se vyznačuje nejen svou specifickou konzistencí s hrudkami plovoucími v syrovátce nebo přidané smetaně, ale i nízkým obsahem tuku. V těstě na pizzu se pak navíc pojí s rozmixovanými ovesnými vločkami, o dietnosti takového těsta tak rozhodně nemůže být pochyb. Rozhodně jde o méně kalorickou alternativu k těstu z pomazánkového másla. Navíc do něj nepotřebujete žádný tuk a ani vajíčka. Dobrou a také poměrně dietní volbou místo sýra cottage je i bílý řecký jogurt.

Jak na cottage pizzu?

Možná se to zdá neuvěřitelné, těsto se dá opravdu udělat jen ze dvou surovin a navíc chutná velice dobře. Ovesné vločky (celiaci mohou případně zvolit bezlepkovou alternativu) můžete případně nahradit obyčejnou samokypřicí moukou. A jak tedy těsto vyrobit?

Na 1 malou pizzu budete potřebovat: 150 g sýra cottage a 100 g ovesných vloček.

Postup: Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na jemnou moučku. Nasypejte ji do mísy, přidejte sýr a promíchejte. Pak z ingrediencí vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a nechte ji chvíli odpočinou. Pak kouli lehce poprašte moukou a vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem, potřete rajčatovým základem, obložte podle své chuti, a nakonec pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 20-25 minut). 

Názorné video ukáže přesný postup:

Čím pizza těsto obložit?

A pokud potřebujete nějaké nápady, jakými dobrotami pizzu obložit, můžete se inspirovat následujícími kombinacemi:

  • rajčatový základ + buvolí mozzarella + bazalka
  • rajčatový základ + šunka + artyčoky + žampiony + olivy
  • mozzarella + parmezán + provolone + gorgonzola
  • rajčatový základ + sušená šunka + mozzarella + rukola 
  • rajčatový základ + mozzarella + paprikový salám + feferonky
  • mozzarella + plátky brambor + čerstvý rozmarýn
  • rajčatový základ + mozzarella + ančovičky + kapary + černé olivy
  • rajčatový základ + mozzarella + brokolice/špenát + slanina
  • rajčatový základ + lilek + cuketa + mozzarella + parmezán + rajčata + bazalka

Nakonec už jen zbývá popřát vám dobrou chuť! 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více