Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává cuketová sezóna, což je jistě důvod k radosti, ovšem jen do té doby, kdy je cuket příliš a my nevíme, co s nimi. Cuketové kobližky jsou pak skvělou možností. I když jde o trochu netradiční variantu zpracování cuket, jsme si jisti, že si najdou místo ve vašem letním repertoáru moučníků. 

Cukety jsou vynikající i nasladko

Určitě si pamatujete na loňské cuketové šílenství, kdy se dělalo z cuket snad vše, od zeleninových směsí přes různé placičky až po sladké dobroty. Cuketový perník je již poměrně běžným moučníkem, stejně jako obyčejná cuketová buchta bez perníkového koření, z cuket se ovšem dají udělat třeba i sušenky a tuto zeleninu můžete přidat i do mnoha dalších moučníků – např. do brownies, do makovce nebo třeba do lívanců či koblih. Vlastně jimi můžete nastavit a odlehčit téměř jakékoliv těsto, klidně i koláče s ovocem

Co s přerostlou cuketou?

Možná se kladete otázku, proč byste vůbec měli cukety do takových moučníků dávat. Kromě toho, že tak pro cukety najdete využití, navíc je tak s jejich pomocí hezky zvláčníte. A ještě to má jednu výhody, moučníky si pak vláčnost uchovají delší dobu. Do těst, třeba i do toho na cuketové koblihy, jsou pak vhodné hlavně velké cukety, které už nejsou vhodné na zapékání nebo do jiných zeleninových pokrmů, neboť jsou sušší a trochu nepříjemně vržou mezi zuby.

V moučnících ale najdou využití, je ovšem třeba myslet na to, že tyto cukety obsahují hodně velkých semínek, které je nutné vydlabat předtím, než se pustíte do strouhání cukety. Jen si v případě starších cuket dejte pozor, aby nebyly hořké. takové by vám mohly způsobit opravdu závažné zdravotní problémy, jak už jsme psali v našem dřívějším článku. Obsahují totiž toxiny zvané kukurbitaciny, které způsobují hořkou chuť. Více těchto látek bývá právě u větších cuket. Než cuketu přidáte do těsta, ji proto raději ochutnejte.

Jak na jednoduché cuketové kobližky?

Cuketové kobližky jsou takovou sladkou alternativou cuketových placiček. Jde o jednoduchou nekynutou verzi klasických koblih, do kterých se místo droždí dává jen kypřicí prášek do pečivanavíc tvaroh nebo kysaná smetana pro větší  nadýchanost. A jak tedy takové cuketové kobližky připravíte? 

Budete potřebovat: 150 g cukety, 200 g zakysané smetany, 1 vejce, ¾ hrnku hladké mouky, ¾ hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci cukru krupice, 1 lžíci rumu, 1 lžičku kypřicího prášku, sůl, citronovou kůru a olej na smažení. 

  1. Větší cuketu důkladně omyjte, zbavte semen a oloupejte, u menších cuket to není nutné, jen je stačí omýt. Pak cuketu nastrouhejte, trochu ji posolte a nechte ji 20 minut vypotit.
  2. Poté ji vymačkejte a cuketu zbavenou přebytečné vody dejte do mísy a smíchejte se zbývajícími surovinami a vypracujte polotuhé těsto. 
  3. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Z cuketového těstíčka lžící tvarujte malé kulaté kobližky. Ty pak vkládejte do rozpáleného oleje a smažte je pozvolna dozlatova.
  4. Osmažené kobližky dejte okapat na papírový ubrousek, pocukrujte je moučkovým cukrem a podávejte s nějakou kvalitní marmeládou nebo šlehačkou. Můžete je také obalit ve skořicovém cukru. 

Náš tip: Cukety můžete použít i do těchto jednoduchých palačinek. Zkuste je podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více