Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americká kuchyně je pro mnoho Čechů stále velkou neznámou. Pokud však jde o muffiny, zkušenost s jejich pečením má již velké množství našinců. Jak skvělé „dortíky“ vyrobit co nejlépe, předvedl v novém dílu pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek.

Pečení, které chutná všem

Populární cukrář přiznal, že zavděčit se dětem i dospělým zároveň může být i pro něj někdy velmi složité. Podle svých slov má ovšem v rukávu pár trumfů, kterými dokáže potěšit jak mladší, tak starší generaci. Mezi jednu z jeho specialit patří i muffiny s borůvkami.

Hravá a jednoduchá kuchyně

Jak Maršálek upozornil, mohl by se jeho recept líbit i lidem, kteří mají s vypracováním těsta běžně potíže. Žmolky totiž nejsou na škodu, údajně dodají i lepší chuť. Cukrář také varoval před přílišnou snahou pod dokonalosti„Musíme si dát pozor, abychom při výrobě muffinů moc nepřemýšleli a nesnažili se dělat těsto moc hladké, dokonalé. Právě o tom americká cukrařina vůbec není,“ upozornil Maršálek. „Je taková hrává, jednoduchá, lehká na přípravu. V kuchyni nikdo moc času netráví,“ dodal.

Muffiny s borůvkami

Na přípravu klasického drobného pečiva v „americkém stylu“ budete potřebovat tyto ingredience: 300 g hladké špaldové mouky, 190 g cukru krupice, 1 citron, 3 g jedlé sody, 2 g soli, 50 g citronové šťávy, 50 g oleje, 2 vejce velikosti M, 300 g tvarohu s jogurtem a 100 g mražených borůvek.

Jak na to?

  1. Do mísy vysypeme hladkou špaldovou mouku. K ní přidáme všechny sypké suroviny - cukr, jedlou sodu, sůl.
  2. Všechny ingredience pečlivě promícháme.
  3. Přidáme „mokré“ suroviny - olej, tvaroh s jogurtem, citronovou šťávu, a vejce. Nakonec do mísy nastrouháme citronovou kůru. Vše opět promícháme.
  4. Do nádoby nasypeme borůvky, které jsme si před tím obalili v mouce.
  5. Těsto dáme do cukrářského sáčku, jehož pomocí jej umisťujeme buď do košíčků k přípravě muffinů, které se prodávají, nebo do velké formy vmáčkneme čtverec pečícího papíru.
  6. Formičky plníme zhruba do poloviny, těsto totiž při pečení zdvojnásobí svůj objem.

Drobenka

Specialitou Maršálkových muffinů je chutná drobenka, kterou jsou posypány. Na její přípravu budete potřebovat: 45 g hladké špaldové mouky, 30 g cukru krupice, 30 másla a 1 g soli.

Jak na to?

  1. Máslo necháme povolit, posléze všechny ingredience promneme rukama.
  2. Následně nasypeme na připravené muffiny ve formě.
  3. Pečeme na horkovzduch na 170-175 °C po dobu 20-25 minut. Propečení muffinů zkontrolujeme zapíchnutím špejle.

Rady slavného cukráře:

  • Špaldovou mouku používáme proto, že je hutnější, současně i bohatší na vitamíny a minerály.
  • Kombinaci tvarohu a jogurtu zvolíme proto, že nám zachová vláčnost těsta. Zároveň je plná vápníku a bílkovin.
  • Borůvky před přidáním do těsta posypeme špetkou mouky. Při pečení pak nepropadnou na dno. „Je to jen fyzika, hrajeme si s hustotou,“ vysvětlil Maršálek s tím, že místo mouky nelze použít cukr. „Je to hloupost, ovoce pak propadne,“ sdělil.
  • Borůvky přidáváme do těsta až jako poslední. Kdybychom je aplikovali dříve, těsto by zfialovělo. Po upečení by však bylo šedé.
  • Pečicí papír, vmáčknutý do formy na pečení muffinů, používá Josef Maršálek kvůli rustikálnějšímu vzhledu. „Prodávané formičky jsou moc dokonalé,“ říká s úsměvem cukrář.
  • Muffiny můžeme zdobit také hrubým cukrem, oříšky nebo kousky čokolády. „Třeba borůvky a bílá čokoláda jsou skvělá kombinace,“ říká Maršálek a připomíná, že kromě borůvek můžeme použít i jiné ovoce, nejlépe však kyselé.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - muffiny

Ukázat 7 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku