Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
25. 3. 2021 Historie a zajímavosti
To, co dělá italský dezert tiramisu lahodným, je doslova božská chuť mascarpone, krémovitého sýra stejné národnosti. V tomto sladkém spojení je asi nejznámější, pravdou ale je, že ho můžete použít i do slaných jídel a nikdy vás nezklame.
Odkud se vzal
Jak uvádí magazín Culture: the Word on Cheese, Mascarpone se zrodil pravděpodobně v italské Lombardii na přelomu 15. a 16. století a dá se říci, že patří k nejmladším zástupcům sýrů. Oblast mezi Milánem a Mantovou táhnoucí se na jih ke kraji Emilia-Romagna je proslulá jedinečným složením tamních luk. Krávy se tam pasou nejenom na trávě, ale také na bylinkách a květinách, které dávají mascarpone jedinečnou příchuť. Podle The Nibble název mascarpone pravděpodobně pochází ze španělského mas que bueno, tedy lepší než dobrý, což by mohl být pozůstatek z dob, kdy Španělé okupovali Itálii. A pak existuje ještě jedna možnost, pravděpodobnější, a sice, že jde o odvozeninu slova mascarpia, což je lombardský dialekt pro ricottu, jelikož ta se spolu s mascarpone vyrábí velmi podobným procesem.
Mohlo by vás zajímat
Mascarpone sice není technicky vyrobený z tvarohu, sdílí s ním ale více věcí, než jakýkoliv jiný sýr. Asi největším důvodem je fakt, že má aciditu a je zbavený přebytečné syrovátky. Jeho výroba vlastně není vůbec složitá. Z čerstvě nadojeného mléka se odstředí smetana, zahřeje se a přidá se k ní kyselina vinná. Asi o deset minut později, jakmile kyselina vysráží krém, se obsah přelije přes tenké plátno a nechá se 24 hodin vykapat, tedy dokud nevyteče všechna syrovátka a sýr nezíská hutnou konzistenci. Nakonec se vmíchá sůl a sýr je připravený k prodeji.
Kam s ním v kuchyni
Tiramisu jsme už zmínili. Pokud ale nemáte cukrářské piškoty, likér nebo kvalitní kakao, nemusíte zoufat. K tomuto sýru, co svou konzistencí spíš připomíná jogurt, klidně stačí přidat třeba jen šťávu z limety a trochu nastrouhané citronové kůry, nebo jej zakápnout vaječným koňakem a doladit domácím vanilkovým cukrem. Ať už si vyberete jakékoliv ingredience, stačí je vmíchat do krémového mascarpone a jedinečný dezert máte hotový doslova za pár minut. Chystáte se o Velikonocích na pečení dortu? Pak místo krému klidně použijte mascarpone, jehož nadýchanost poslouží výsledku možná lépe než těžký máslový krém.
Mohlo by vás zajímat
Ze slaných variant se mascarpone výborně hodí například do pomazánek, které stačí ochutit podle zvyku, ať už česnekem, paprikou nebo třeba tuňákem. Nebojte se ho přidat do těstovin, kterým dodá krémovitou texturu, sluší mu to s pečenou zeleninou a rozhodně byste na něj neměli zapomenout v krémových polévkách.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa
Den sýrů
Piškotové miniroládky plněné krémem: Jsou výborné k nedělní kávě i na slavnostní stůl
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13