Kolik třešní, tolik višní: Čím se liší červené letní plody a kdy na ně vyrazit?
3. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Léto klepe na dveře a s ním i sezóna třešní a višní. Čím se tyto plody od sebe liší, co mají naopak společné, kdy přesně se na ně těšit, proč je jíst a co z nich uvařit nebo vyrobit?
Třešňové týdny
Teplo je, léto je, češu třešně ve stoje... Těmito slovy začíná písnička Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Náušnice z třešní. Právě toto ovoce máme s teplými měsíci neodmyslitelně spojené. Nejen třešně ale v létě rostou. Je to sezóna, která zároveň patří višním. Kdy přesně se dají červené plody sbírat?
Mohlo by vás zajímat
V souvislosti se zráním třešní odborníci používají termín třešňové týdny. Na začátku května si můžeme dávat pod rozkvetlými třešněmi polibky a na konci stejného měsíce už je možné sklízet první plody. Podle magazínu Apetit některé odrůdy dávají červené třešinky už po 25. květnu. Od toho se pak počítají třešňové týdny, kterých bývá osm. Z těchto termínů se pak vypočítává, kdy budou zralé višně, které bývají k jídlu ve 2. až 3. třešňovém týdnu. Jan Řehák v publikaci České ovoce: Díl II. Třešně, višně, slívy a švestky píše, že višně koncem května teprve rozvíjejí své bílé květy. Letos je ovšem kvůli nezvykle chladnému jaru úroda všeho trochu opožděná, jak nám v souvislosti se sezónou jahod prozradil Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie.
Mohlo by vás zajímat
Třešeň, nebo višeň?
Višně jsou od třešní často na první pohled těžko rozeznatelné, ostatně - jedná se o plody dvou druhů dřevin, avšak z jednoho stejného rodu slivoní. Rozdílů je ale mezi nimi mnoho. Jak od sebe oba druhy ovoce bezpečně odlišit? Pokud stojíte v sadu s třešňovými i višňovými stromy, dívejte se jim na koruny. Jak píše Jana Konvalinková v článku o třešních pro magazín Vaření.cz, třešně jsou mohutnější a vyšší. Višně dorůstají zhruba 10 metrů, mají kulovitou korunu a větvičky stromu jsou na koncích převislé. Právě na nich plody rostou. Pohled na červené bobule rovněž napoví. Višně bývají tmavší, třešně světlejší a jasnější, s rýhou na straně. Višně mají zpravidla také uvnitř drobnější pecku. Vůbec nejjistější je ale ochutnat: třešně jsou sladké, višně kyselé.
Proč si tohle ovoce v létě určitě dopřát? Zejména třešně obsahují velké množství prospěšných látek. Konvalinková uvádí, že v nich najdeme minerály jako železo, vápník, fosfor, jód i draslík, z vitamínů je pak pro lidský organismus nejvýznamnější množství betakarotenu a vitamínů B, C a E.
Jak plody zpracovat
Chuťový rozdíl třešní a višní oba druhy ovoce rovnou předurčuje i k vhodnému typu zpracování. Kyselejší višně se lépe hodí na zavařování, nakládání, výrobu kompotů, sirupů, zavařenin a marmelád. Takto zpracované višně jsou pak skvělé do čokoládových dortů a buchet. Časté jsou také pálenky z višní, takzvané višňovice, anebo jiné likéry či višňové víno. Existuje ale ovšem i třešňovice a například v Belgii je hodně populární Kriek, což je osvěžující třešňové pivo. Pokud tam někdy zavítáte, určitě ochutnejte! Třešně jsou sladší, proto se běžněji konzumují čerstvé. Jejich výhodou je i to, že tepelnou úpravou na sladkosti vůbec neztrácejí. Proto také dobře poslouží v koláčích, z nichž je v Česku asi nejpopulárnější tradiční bublanina. Hodí se rovněž do ovocných knedlíků, nezapomeňte je ale předtím vypeckovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 49 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu